«Укрметртестстандарт» рекомендує українцям уважно читати маркування на продуктах харчування й утримуватися від овочів, фруктів і ягід, які продаються не під час сезону.

Про це, як передає кореспондент ForUm'у, заявив начальник науково-методичного центру підтвердження відповідності та випробувань харчової продукції ДП «Укрметртестстандарт» Володимир Семенович під час щорічної прес-конференції «Заради здорового майбутнього наших дітей - безпечну продукцію!», присвяченої Всесвітньому дню захисту дітей.

«На жаль, ситуація порівняно з минулими роками мало в чому покращилася. З 70 перевірених зразків продуктів харчування більше 40 не відповідають встановленим вимогам нормативних документів, маркуванню», - зазначив він.

За словами Семеновича, шість з восьми зразків дитячих ковбас не відповідають встановленим нормам. «Три зразки мають занижений вміст білка. Це говорить про те, що більш дороге яловиче м'ясо замінюють свинячим і сепарованим курячим», - підкреслив директор «Укрметртестстандарту». Серед позитивів Семенович назвав те, що перевірені зразки дитячих ковбас не містять сої.

Що стосується пельменів, то більшість з них, за словами Семеновича, містять недостатню кількість фаршу. Крім того, виробники пельменів не вказують на маркуванні товару наявність у продукті глутамату натрію і генномодефікованої сої.

Разом з тим, Семенович підкреслив, що в перевірених зразках пломбіру не було виявлено немолочних жирів. «Порадували виробники морозива. Це гарна тенденція. Але, можливо, ще просто не сезон. Хочеться сподіватися, що навіть у розпал сезону виробники будуть дотримуватися стандартів», - підкреслив він.

Крім того, глава «Укрметртестстандарту» рекомендував утриматися від ранніх дорогих імпортних овочів, фруктів і ягід. Також, за його словами, українцям не варто купувати гранатові соки, які не вичавили у присутності покупця. «Ми купили «свіжовичавлений фреш» на ринку. Перевірили, виявилося, ніякого відношення до соку цей напій не має. Штучні барвники, ароматизатор, вода», - розповів Семенович. Подібна ситуація, за його словами, йде з багатьма вишневими соками в пакетах.

На думку Семеновича, українським споживачам варто більше уваги звертати на маркування продуктів харчування. «Будьте уважні, читайте маркування, і будете здорові», - підкреслив чиновник.

Аліна Єремеєва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

298