Державний земельний банк України не претендуватиме на монопольне становище на ринку. Про це повідомила в.о. голови правління ПАТ «Держзембанк» Світлана Скосирська в ефірі програми «Національний інтерес» на телеканалі БТБ.

«Спочатку можу сказати, що головною стратегією розвитку земельного банку є підтримка дрібного і середнього виробника, підтримка фермерів. У нас на сьогоднішній день багато агрохолдингів, багато великих сільських господарств, і вони мають хороші можливості залучити досить дешеві ресурси на міжнародних ринках. У сільгоспвиробників середніх і дрібних такої можливості немає», - сказала вона.

За словами Скосирської, Держзембанк забезпечить селян кредитами за нижчими відсотками, ніж у комерційних банках.

«З наших розрахунків передбачається, що так, ми зможемо кредитувати під низькі процентні ставки сільгоспвиробника. Хоча до цього потрібно ще дійти. Тому що необхідно, з одного боку, акумулювати гроші від оренди земель, а з іншого - необхідно зарекомендувати себе як стабільна, економічно обґрунтована фінансова структура, яка може залучати гроші на зовнішніх ринках», - зазначила банкір.

У той же час чиновник констатує, що структура не претендуватиме на монопольне становище на ринку.

«Нас спочатку часто звинувачували в монополії, але насправді ми будемо працювати як банк другого рівня. І ми будемо наші програми просувати через інші банки, будемо стимулювати їх до кредитування, давати їм десь ресурси, десь гарантії, брати на себе частину ризиків. Мені здається, що коли Земельний банк запрацює повною мірою, то і ставки на ринку будуть знижені, і кредитування сільгоспвиробників буде однією з найбільш пріоритетних програм у всіх банках», - резюмувала в.о. голови правління ПАТ «Держзембанк».

Нагадаємо, що урядова постанова про створення Держзембанку була прийнята 2 липня 2012 року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

241