Директор європейських програм Центру міжнародних і порівняльних досліджень Олег Грицаєнко констатує, що статус спостерігача в Митному союзі дозволить України брати участь у рамках засідань органів Митного союзу, а також спостерігати за процесом прийняття рішень у цій структурі.

«Сьогодні ситуація така, що Україна не може повернутися спиною ні до Європейського Союзу, ні до Митного союзу. Водночас сьогодні не час для вступу України до Митного союзу. Я вважаю, це більше питанням політичним, яке в об'єднання країни нічого доброго не привнесе», - зазначив Грицаєнко.

При цьому експерт зауважив, що залишатися повністю поза цією структурою - неправильна політика. Зокрема, Грицаєнко уточнив, що величезний товарообіг у рамках країн МС становить головний інтерес нашої країни до нього.

У той же час, за його словами, статус спостерігача є найбільш оптимальною формою співробітництва з МС.

«Для України вкрай важливо знайти оптимальну форму співпраці з Митним союзом. Особисто я вважаю, що статус спостерігача на сьогоднішній день є найбільш оптимальним. Не вступаючи в структуру, Україна буде брати участь в рамках засідань органів Митного союзу, спостерігати за процесом прийняття рішень, законодавства. У той же час, навіть якщо ми не будемо мати права голосу, то, знаючи заздалегідь, яке законодавство буде прийматися, які обмежувальні заходи застосовуватимуться, Україна зможе навіть у рамках неформальних консультацій вживати заходів», - зауважив експерт.

Нагадаємо, що раніше Президент України Віктор Янукович прогнозував, що меморандум про отримання Україною статусу спостерігача в Митному союзі Єдиного економічного простору РФ, Білорусі та Казахстану буде підписаний на саміті Співдружності Незалежних Держав у Мінську.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

144