В Україні пошкоджений черговий пам'ятник. Знову потерпів Ленін, цього разу – у Чернігівській області. Міліція розслідує факт пошкодження монумента, вчиненого із застосуванням вогнепальної зброї. Козелецький райвідділ внутрішніх справ вніс відомості про злочин у Єдиний реєстр досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.296 КК України (хуліганство). Процесуальне керівництво досудовим розслідуванням здійснює прокуратура Козелецького району, в даний час вживаються необхідні заходи щодо встановлення обставин і винних.

В останні роки в країні зафіксовано низку подібних випадків, причому далеко не стихійних: наприклад, останньої зими прихильники партії «Свобода» на чолі з народним депутатом Ігорем Мірошниченком зруйнували пам'ятник Леніну в Охтирці Сумської області. Можна згадати і пошкодження пам'ятника все тому ж Леніну не де-небудь, а у центрі Києва, після чого КПУ встановила біля монумента цілодобове чергування. Дістається і пам'ятним знакам, встановленим на честь ОУН-УПА: у західних областях почастішали випадки наруги над ними аж до повного руйнування, притому іноді відповідальність за це беруть на себе ті чи інші ліві організації. У 2010 р. «наїхали» навіть на тризуб, встановлений на Говерлі – він був ретельно розфарбований балончиками і надбитий.

Але подібний вандалізм не можна назвати вітчизняним ноу-хау. Відлік сучасного етапу «війни з пам'ятниками» йде з часів перебудови, коли «демократично» налаштовані маси почали – багато у чому стихійно – зносити монументи радянської епохи. І навіть багатьом народженим після 1991 р. знайомі кадри ліквідації пам'ятника Дзержинському на московській Луб'янці. Однак Леніних і навіть Дзержинських по колишньому СРСР ще сотні і тисячі, і руйнівний «тренд» триває донині.

Про те, чи є він відгомоном демократизації і сучасної напруженості політичних протиріч, чи ж це банальна деградація соціальної моралі, ForUm запитав у експертів і політиків.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

329