Платіжні системи відіграють вирішальну роль в успішному функціонуванні фінансової системи країни. Про це в ході міжнародної конференції «Платіжний форум» заявив заступник голови Національного банку України Валерій Прохоренко.

«В останні роки в Україні, як і в усьому світі, швидко зростає ринок платіжних систем і розрахунків. Вони мають велике значення для проведення Національним банком України монетарної політики», - цитує його слова прес-служба НБУ.

Прохоренко підкреслив, що через окремі платіжні системи проходять значні грошові потоки. «Завданням Центрального банку в цих умовах є виявлення та попередження проявів ризиків у платіжних системах, щоб уникнути їхнього негативного впливу на стабільність фінансової системи і довіру суспільства до грошей», - сказав Прохоренко.

За його словами, розроблений Нацбанком законопроект про внесення змін до Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні», який був прийнятий в остаточній редакції Верховною Радою в 2012 році, спрямований саме на виконання трьох основних завдань: забезпечення фінансової незалежності та безпеки платіжної системи України, розвиток електронних платежів в Україні та захист прав споживачів на ринку платіжних послуг.

«Внесення змін до законодавчих актів України дозволило вдосконалити правові засади у сфері безготівкових розрахунків, запровадити єдиний підхід до державного регулювання діяльності платіжних систем в Україні, а також підвищити рівень економічної безпеки країни та громадян - користувачів платіжних систем, - заявив заступник голови НБУ. - Прийняття закону також сприятиме збільшенню частки безготівкових розрахунків та зменшення витрат держави та бізнесу на підтримку готівкового обігу».

Нагадаємо, що на сьогодні в Україні функціонує близько 20 платіжних систем, створених резидентами, і 30 міжнародних платіжних систем, створених нерезидентами.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

227