Україні та Білорусі вдалося залагодити більшість спірних питань у сфері взаємної торгівлі, і зараз продукція українського виробництва поступово повертається на прилавки білоруських магазинів. Найбільш гостро стояла проблема затримок української кондитерської продукції на білоруській митниці, але й вона зараз вирішилася, а виробники дякують першому віце-прем'єру Сергію Арбузову та міністру економічного розвитку і торгівлі Ігорю Прасолову за сприяння у вирішенні проблем з білоруською митницею. Про це заявив урядовий уповноважений з питань співробітництва з Російською Федерацією, державами-учасниками СНД, Євразійського економічного співтовариства та іншими регіональними об'єднаннями Валерій Мунтіян.

«Україна робить все можливе (оскільки у нас негативне сальдо) для того, щоб зняти бар'єри допуску української продукції на ринки Білорусі. Кілька днів тому в Києві пройшло засідання українсько-білоруської змішаної комісії під головуванням першого віце-прем'єр-міністра, а з білоруської сторони - першого заступника голови уряду Володимира Семашка. Засідання пройшло на високому рівні. У результаті ті вимоги, які виставляли українські виробники щодо м’ясо-молочної, кондитерської продукції, послуг перевезення, щоб наша продукція доставлялася до країн Скандинавії, Прибалтики, були вирішені. Арбузову і Прасолову вже надходять подяки за те, що вони вирішили у найкоротші терміни проблему», - заявив Мунтіян.

Він запевнив, що на білоруській митниці транспорт з кондитерськими виробами українського виробництва вже не затримують. «Продукція вже потрапляє у торгову мережу. Тобто ті бар'єри, які існували раніше, в найкоротші терміни були зняті. І це нас радує. Це говорить про те, що уряд робить все, щоб захистити наші ринки, забезпечити якість та безпеку продукції та надає практичну допомогу у реалізації нашої продукції на закордонних ринках», - сказав урядовий уповноважений.

За підсумками 2012 року Білорусь зайняла друге місце після Росії за обсягами взаємної торгівлі серед країн СНД і 4-е серед усіх країн світу. Торговий оборот між Україною та Білоруссю за підсумками 2012 року склав $7,5 млрд. Обсяг експорту з України в Білорусь склав $2,3 млрд, а обсяг імпорту з Білорусі - $5,1 млрд.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

187