За 5 місяців 2013 року із банкоматів в Україні вкрадено 2 млн грн. Про це на прес-конференції заявила начальник відділу департаменту Держслужби охорони (ДСО) при МВС України Світлана Павловська, передає кореспондент ForUm'у.

За словами правоохоронця, у 2011 році ця сума склала близько 9 млн грн, а торік - уже 12 млн грн. Зростає і число крадіжок з банкоматів: у 2012 році їх було 24, а з початку цього року вже сталося близько 20.

Спеціаліст пов'язує це з тим, що в країні не охороняється приблизно 80% банкоматів. «На сьогоднішній день в Україні зареєстровано майже 37 тис. банкоматів, із них менше 10% охороняється ДСО і ще менше - недержавними охоронними структурами. Виходить, що банки облаштовують банкомати та попросту запрошують злочинців до грабунку. Злом неохоронюваних банкоматів відбувається за 2-3 хвилини, найчастіше шляхом розтину задньої панелі і потім вилучення касети з грошима. Особливо оперативно розкриваються банкомати в місцях, де вночі мало людей і в той же час є хороший під'їзд для автотранспорту. Більшість крадіжок виконується раніше судимими особами та професійними злодіями. Розкриваність таких злочинів не перевищує 30%», - зазначила експерт.

Вона також уточнила, що у світі банкомати виготовляються з певним рівнем захисту, найбільш поширений так званий нульовий рівень, також є перший і другий. «Так от, банкоматів першого рівня захисту на вітчизняному ринку одиниці, вони тільки починають закуповуватися, основна частина - з нульовим рівнем», - нарекла вона.

Крім того, представник МВС зазначила, що на динаміку крадіжок з банкоматів впливає обсяг закладених коштів: як правило, банки вводять в касети не менше 0,5 млн грн, і злочинцям є заради чого ризикувати.

«Тим більше, що керівництво банків поки що не схильне встановлювати на банкоматах навіть такий базовий захист, як хімічні пастки, які при зломі забруднюють фарбувальними речовинами грабіжника і гроші. Для поліпшення ситуації МВС рекомендує охороняти всі банкомати, скоротити обсяг грошей у них, а також використовувати 2 рівня сигналізації - для банкомату в цілому і окремо для касети з «готівкою». Ми зараз працюємо над тим, щоб Нацбанк розробив відповідні приписи для банківського середовища», - сказала Павловська.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

247