У Кабінету Міністрів і Національного банку України достатньо можливостей впоратися з фінансовими навантаженнями поточного року.

Про це, як передає кореспондент ForUm'у, під час дискусії на тему «Які резерви має Україна для утримання фінансової стабільності та відновлення економічного зростання?» заявив голова представництва Morgan Stanley в Україні Ігор Мітюков.
«На початок року, виходячи з тенденцій 2012 року, ситуація склалася краще, ніж прогнозувалося. Поточний рахунок і резерви поводяться краще. До того ж, відбулося істотне поліпшення дефіциту поточного рахунку, який як і раніше залишається дефіцитним, але розмір цього дефіциту в першому кварталі нинішнього року скоротився на 14%. Дефіцит торгового балансу - на 21%. Тобто, є певна тенденція, що дозволяє Мінфіну і НБУ відчувати себе досить впевнено», - зазначив експерт.

У той же час він додав, що закривати очі на ризики, які все-таки є, не варто.

«Це, насамперед, невисокий рівень валютних резервів, які історично знаходяться на рівні трьох місячних обсягів імпорту, чого давно не спостерігалося в Україні. До того ж існують великі обсяги рефінансування боргів. Не можна не говорити також про дефіцит бюджету, який на сьогоднішній день додає додатковий тиск на збільшенні потреби у зовнішніх та внутрішніх запозиченнях», - підкреслив Мітюков.

На його думку, наявність цих факторів «забезпечує досить високу різницю між базовою ціною ресурсу в іноземній валюті, яка, виходячи з політики центральних банків розвинених країн і ціною запозичень для України, зараз є рекордно низькою. Ця різниця становить 500-600 базисних пунктів. Для суверена це досить багато».

«Думаю, що уряд повинен докласти необхідну кількість зусиль для того, щоб цей рейтинг мав тенденцію до підвищення. Якщо говорити про механізми, які необхідно задіяти найближчим часом, то, перш за все, потрібно продовжувати наполегливо покращувати торговий баланс. Тенденції в цьому напрямку є.

Якщо ми подивимося на 2004 рік, то частка агропромислового сектора в експорті України становила 11%, торік - 24%. Це напрям, в якому ми маємо можливість дуже серйозно просунутися», - зазначив він, додавши, що слід продовжувати економити енергоресурси.

«Порівняно з 2008 роком, коли ми споживали найбільшу кількість газу, потребу газу було скорочено на 23%. Тільки минулого року споживання газу скоротилося на 7%. Ми бачимо результати щодо поточного рахунку, щодо торгового балансу. Тому на даний момент ми оцінюємо досить позитивно ситуацію і можливості України, уряду, НБУ впоратися з фінансовими навантаженнями поточного року. Фінансовий рахунок на сьогоднішній день є таким, що балансує поточний рахунок. Уряду і НБУ варто максимально підтримувати цей напрям», - підсумував експерт.

Тетяна Мацур,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

178