Наразі ні Міністерство фінансів, ні Кабінет Міністрів ще не прийняли рішення щодо поетапного підвищення ставок акцизного збору на нафтопродукти.

Найближчим часом це питання не буде розглядатися, оскільки підвищення акцизів на паливо вимагає додаткового аналізу та оцінки впливу на інші галузі економіки.

Таку заяву розповсюдила прес-служба Мінфіну у відповідь на численні публікації в ЗМІ про можливість подорожчання бензину через підвищення акцизних зборів.

Раніше з ініціативою про поетапне підвищення акцизного збору на паливо виступило Міністерство інфраструктури. Його чиновники визнали це єдиною можливістю для фінансування ремонту та реконструкції українських доріг.

«Незадовільний стан українських доріг потребує негайного втручання уряду. Міністерству інфраструктури, Укравтодору, Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, Мінфіну, Міністерству економічного розвитку і торгівлі доручено розробити і представити уряду зміни у нормативно-правові акти про залучення додаткових джерел фінансування у сфері дорожнього господарства, а також розробити нормативно-правові акти про реформування системи державного управління автомобільними дорогами та затвердити Державну програму розвитку автомобільних доріг загального користування на 2013-2018 роки. Органам державної влади доручено забезпечити здійснення жорсткого контролю за цільовим і ефективним використанням бюджетних коштів», - йдеться в повідомленні Мінфіну.

Зокрема, зі свого боку Міністерство інфраструктури запропонувало внести зміни до Податкового кодексу, які передбачають поетапне підвищення ставок акцизного збору на нафтопродукти, що стане додатковим джерелом коштів для ремонту та будівництва доріг у відповідності з європейськими стандартами. Дане рішення могло призвести до подорожчання бензину на 2 грн на кожному літрі.

У той же час, як підкреслили в Мінфіні, ця законодавча ініціатива поки не розглядалася ні його чиновниками, ні на рівні уряду.

«Міністерство фінансів завжди дотримується зваженого підходу до зміни ставок податків і акцизів. Зміна податкового навантаження на одну галузь потребує всебічного аналізу впливу такого рішення на стан інших галузей, купівельної спроможності споживачів, динаміку «тіньового» ринку і на обсяги надходжень до держбюджету. Таким чином, збільшення ставок акцизного збору на нафтопродукти вимагає ґрунтовного і тривалого аналізу наслідків, що унеможливлює розгляд даного питання найближчим часом», - зазначили в Мінфіні.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

168