Головна прокуратура Грузії пред'явила додаткове звинувачення колишньому прем'єру Грузії, генеральному секретарю пропрезидентської партії «Єдиний національний рух» Вано Мерабішвілі в перевищенні посадових повноважень, що має на увазі від п'яти до восьми років позбавлення волі.

«Завершилося розслідування епізоду за участю Вано Мерабішвілі щодо справи 26 травня 2011 року, він визнаний винним у перевищенні службових повноважень», - заявив прокурор Шота Ткешелашвілі.

Акція протесту «Народних зборів» на чолі з екс-спікером парламенту Грузії, лідером опозиційної партії «Демократичний рух - Єдина Грузія» Ніно Бурджанадзе була розігнана в центрі Тбілісі у ніч на 26 травня 2011 року із застосуванням водометів, сльозогінного газу, гумових куль і кийків. Учасники акції протягом п'яти днів вимагали відставки Президента Михайла Саакашвілі і збиралися зірвати військовий парад у День незалежності країни. Операція спецназу почалася після закінчення терміну заявки на проведення мітингу. Під час розгону, за попередніми даними, загинули чотири людини.

Двоє, в тому числі один поліцейський, за даними МВС, були збиті кортежем опозиційних лідерів. Ще дві людини, тіла яких виявили на даху одноповерхового магазину, за версією слідства, загинули від удару електричним струмом, передає РІА «Новини».

За даними прокуратури, Мерабішвілі, який на той час займав посаду голови МВС, дав указ не про мирне припинення акції, а про масштабні дії проти людей з іншими політичними поглядами.

Раніше Кутаїський міський суд обрав відносно Мерабішвілі попередній висновок на час слідства, а ще одного обвинуваченого у справі про корупцію - губернатора регіону Кахеті, екс-міністра праці, охорони здоров'я та соціального захисту Зураба Чіаберашвілі звільнив під заставу в 20 тисяч ларі (близько 12,3 тисячі доларів).

Мерабішвілі і Чіаберашвілі були затримані 21 травня у справі про створення фіктивних робочих місць для прихильників «нацруху» під час реалізації у 2012 році державної програми з працевлаштування, а також розтрати коштів МВС Грузії.

Крім того, завершується слідство ще за двома епізодами. Їм були пред'явлені звинувачення за трьома статтями КК Грузії - «підкуп виборців», «розтрата або привласнення коштів з використанням службового становища, що призвела серйозної шкоди», і «зловживання службовими повноваженнями».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

635