За підсумками 4 місяців 2013 року в Україні очікується профіцитний платіжний баланс. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, під час дискусії на тему «Які резерви має Україна для утримання фінансової стабільності та відновлення економічного зростання?» заявила директор Генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ Олена Щербакова.

«Цифри за 4 місяці щодо платіжного балансу знаходяться в стадії обробки. У п'ятницю або в понеділок вони будуть представлені ринку. Але в цілому, за опосередкованими показниками, з якими ми працюємо і з якими працює Центральний банк, розуміємо, що за 4 місяці так званий зведений платіжний баланс буде в профіциті. Сьогодні ситуація 4 місяців дає нам можливість спостерігати стабільність на грошово-кредитному і фінансовому ринках», - зазначила вона.

У той же час Щербакова підкреслила, що оскільки в світі продовжується рецесія, то це певним чином позначається і на платіжному балансі країни, і на ситуації в економіці в цілому.

За її словами, є свої плюси і мінуси в тому, що Україна є експортно орієнтованою державою. «Сьогодні ми поставлені перед тим, що виробляємо експортно орієнтовану продукцію. Значить, вона повинна продаватися в світі, якщо вона не продається, оскільки світ її не може купувати, економіка не може так швидко перебудуватися і відповідно підлаштуватися під неї фінансова система, щоб той товар, який виробляється, і послуги споживалися на внутрішньому ринку. Україна проходить складний шлях адаптації своєї внутрішньої та зовнішньої економічної політики», - заявила вона.

Як раніше повідомляв ForUm, керівник групи радників голови Національного банку України Валерій Литвицький заявив, що профіцит платіжного балансу України в лютому додав майже $1,3 млрд і за підсумками двох місяців досяг $1,7 млрд порівняно з дефіцитом $1 млрд у січні-лютому минулого року.

Тетяна Мацур,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

321