Міністерство юстиції пропонує закріпити в національному законодавстві чіткий механізм формування плати за послуги, що надаються нотаріусами, повідомили в прес-службі Міністерства юстиції.

За словами міністра, 28 травня в Мін'юсті пройшли громадські слухання, в ході яких відбулося обговорення проекту змін до закону «Про нотаріат» щодо регулювання плати за проведення нотаріальних дій.

Міністр юстиції зазначив, що на сьогодні в Україні відсутня єдина система обчислення розміру плати за послуги, що надаються нотаріусами. Це призводить до встановлення в регіонах України різних тарифів за однакові нотаріальні послуги.

Крім того, різна плата за однакові послуги в регіонах України не відповідає вимогам статті 24 Конституції України, якою, зокрема, встановлено, що громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом.

З урахуванням цього Міністерство юстиції розробило законопроект про внесення змін до закону «Про нотаріат», яким пропонується внести зміни та доповнення, пов'язані з введенням на всій території України єдиних ставок за надання нотаріальних послуг.

Як зазначалося під час громадських слухань, зокрема, ставки нотаріального збору пропонується обчислювати у співвідношенні до мінімальної заробітної плати, з чітким визначенням переліку таких послуг.

Крім того, пропонується встановити мінімальну і максимальну межу оплати за послуги, пов'язані з проведеними приватними нотаріусами нотаріальними діями.

Законопроектом передбачається, що розміри ставок та порядок сплати нотаріального збору будуть визначатися Кабінетом Міністрів України.

Крім того, з метою забезпечення доступності таких послуг соціально незахищеним верствам населення, проектом закону пропонується встановити пільги зі сплати нотаріального збору, який також визначатиметься Кабінетом Міністрів.

Передбачається, що ухвалення зазначених законодавчих ініціатив дозволить створити єдину систему оплати нотаріальних послуг, що забезпечить рівність споживачів нотаріальних послуг, зменшить витрати населення, а також виключить можливість нав'язування споживачам інших обов'язкових додаткових нотаріальних послуг.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

195