Якщо допустити перевиробництво цукру або гречки, більшість виробників будуть змушені продавати цю продукцію в наступному маркетинговому році за безцінь. На думку експертів, це може призвести до збитковості підприємств. У той же час фахівці зазначають, що для уникнення цієї ситуації вже зроблено перші кроки. Так, цього року виробники наблизилися до оптимальних посівних площ і обсягів виробництва.

«Ми повинні розуміти, що надвиробництво - це вкрай негативне явище в економіці. Продукція на ринку відразу дешевшає, від чого виграють тільки споживачі. Зовсім інша ситуація з виробниками, які вкладають значні суми в те, щоб виростити цукровий буряк або гречку, а в результаті не покривають витрати. Це може призвести до того, що виробники припинять вирощувати ті культури, які їм невигідні. Тому правильний вихід у цій ситуації - знайти баланс між виробництвом і попитом на ринку», - підкреслює аналітик аграрних ринків Руслан Швець.

У свою чергу, експерт аграрного бізнесу Андрій Китаєв зазначає, що цього року посівні площі під цукровим буряком оптимальні. Це дозволить уникнути перевиробництва цукру.

«На сьогоднішній день, вперше в Україні, кількість посівних площ під цукровий буряк є оптимальною і як ніколи збалансованою. Це дозволить зберегти потрібну рівновагу і не допустити перевиробництва цукру, що негативно позначилося б на галузі. Такий підхід не дозволить спекулювати на ринку, і ціна на цукор буде прогнозованою і стабільною», - зазначив Китаєв.

Нагадаємо, в Міністерстві аграрної політики і продовольства повідомляють, що в Україні триває сівба гречки, яка вже висаджена на площі 191 тисяч га. Також завершено посів цукрових буряків на площі 306 тисяч га.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

182