Україна має можливість активізувати співпрацю з Казахстаном в енергетичній сфері. Про це на брифінгу в Астані сказав посол України в Казахстані Олег Дьомін.

Він нагадав, що торік виповнилося 20 років з дня встановлення дипломатичних відносин між Україною і Казахстаном. За його словами, в останні роки відбулася надзвичайна активізація відносин.

За словами Дьоміна, рівень товарообігу між двома країнами становить 4,2 млрд доларів, при позитивному сальдо в 1 млрд доларів.

Посол підкреслив, що обидві країни мають значний потенціал для співпраці, у тому числі в енергетичній сфері. Так, сьогодні Казахстан потребує розвитку та модернізації своїх електро- і гідростанцій, і українські компанії, які виробляють обладнання і займаються модернізацією, вже виграють відповідні тендери, в тому числі це «Турбоатом», «Електроважмаш», Запорізький трансформаторний завод та інші, повідомляє «УНІАН».

«Перше, на що необхідно звернути увагу наших українських підприємців, це модернізація енергогенеруючого потенціалу Казахстану... Казахстан вже споживає, як кажуть, в точності, свою електроенергію», - сказав Дьомін.

«Якщо в цілому потужність всієї енергосистеми Казахстану - 20 тисяч МВт, то 4 тисячі виробляють ті турбіни, які свого часу були поставлені з України. Розумієте, які у нас можливості є?», - зазначив посол.

За словами Дьоміна, українська продукція є конкурентоспроможною в цьому секторі.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

184