Міністр охорони здоров'я України Раїса Богатирьова в ході міжнародної конференції «Право на здоров'я, право на життя» у Брюсселі провела зустріч з Європейським комісаром з охорони здоров'я і захисту прав споживачів Тоніо Боргом, під час якої обговорювалося питання боротьби з ВІЛ/СНІДом. Як повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я, Тоніо Борг зазначив, що Україна демонструє певні успіхи в боротьбі проти ВІЛ-інфекції.

Єврокомісар також пообіцяв знайти час для візиту до України в жовтні цього року, коли проходитиме Всеукраїнська конференція з питань протидії ВІЛ/СНІДу.

Як повідомила глава МОЗ, в останні роки намітилася чітка тенденція до стабілізації та зменшення кількості зареєстрованих нових випадків ВІЛ-інфекції серед споживачів ін'єкційних наркотиків, а отже - до зниження інтенсивності епідемічного процесу. Зокрема, якщо до 2011 року масштаби епідемії ВІЛ-інфекції в Україні зростали, то у2012 році в Україні зареєстровано зниження нових випадків ВІЛ-інфекції, яке продовжується і цього року.

Як повідомила Богатирьова, міністерство розвиває всю систему громадського здоров'я, включаючи розвиток мережі центрів з контролю за інфекційними захворюваннями. Першим кроком у цьому напрямку, за словами Раїси Богатирьової, стало створення Українського центру контролю за соціально небезпечними хворобами Міністерства охорони здоров'я України.

Як повідомляв ForUm, у напрямі протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу при внесенні змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2013 рік» планується додатково передбачити кошти в обсязі понад 250 млн грн, з яких на закупівлю медикаментів буде спрямовано близько 180 млн грн, на придбання тест-систем - більше 50 млн грн, на закупівлю електронних дозаторів для кабінетів замісної терапії - більше 15 млн грн.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

321