В Україні завершуються весняно-польові роботи. Так, сільгоспвиробникам залишилося посіяти менше 1% площ. Досіватимуть аграрії пізні круп'яні культури, зокрема гречку. Вона вже посіяна на площі 191 тис. га, або 93% прогнозу. Завершено сівбу цукрових буряків на площі 306 тис. га, що становить 106% від прогнозу. З цих площ зберуть урожай, який повністю забезпечить внутрішній попит і експорт. У той же час в країні є необхідні перехідні запаси цукру і гречки. Про це повідомив директор Департаменту землеробства Міністерства аграрної політики і продовольства України Олександр Демидов.

Станом на 28 травня в Україні засіяно 306 тисяч гектарів цукрового буряка, тобто на 6% більше запланованих площ. Крім того, в Україні постійно зростає врожайність цієї культури. А це дозволяє збільшити виробництво цукру з менших за розмірами посівних площ.

«Цього року ми плануємо отримати високу врожайність, адже аграрії використовували більш якісне насіння цукрових буряків. І поки посіви перебувають у задовільному стані. Виробництво ж цукру цього року може досягти 1,2-1,4 мільйона тонн. Крім того, перехідні запаси цукру складуть близько 1 мільйона тонн. З урахуванням цього, пропозиція на ринку може скласти 2,2-2,4 мільйона тонн при внутрішній потребі в 1,8 мільйона тонн. Тому сьогодні не виникає занепокоєння з приводу забезпечення вітчизняних споживачів цукром. А цукровари, у свою чергу, зможуть уникнути збитків», - зазначив Демидов.

Що стосується гречки, то, за словами директора Департаменту землеробства, сьогодні аграрії продовжують сіяти цю культуру. Зокрема, нею вже засіяно 190 тисяч гектарів, тобто 93% запланованих площ.

«У поточному році ми можемо отримати близько 190-200 тисяч тонн гречки. А перехідні залишки цих круп в Україні складуть 50 тисяч тонн. Крім того, в Аграрному фонді є 11 тисяч тонн гречки. Оскільки внутрішнє споживання цієї крупи становить близько 200 тисяч тонн, то отриманого врожаю разом з перехідними запасами цілком вистачить для внутрішнього споживання», - підкреслив Демидов.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

154