Верховний Суд виступає за розширення своїх повноважень. Про це журналістам сказав голова Верховного Суду Ярослав Романюк.

«Ми зараз говоримо не стільки про повернення повноважень, як про необхідність надання Верховному Суду тих повноважень, які дозволили б йому впливати на правозастосовчу практику в судах та забезпечувати те, щоб один і той же закон застосовувався щодо різних осіб у різних справах однаково» , - сказав він.

Романюк нагадав, що з прийняттям закону «Про судоустрій і статус суддів» у липні 2010 року було завершено формування 4-ланкової судової системи, і Верховний Суд не наполягає на поверненні йому повноважень, які він мав, коли був касаційною інстанцією у цивільних і кримінальних справах.

За словами Романюка, така розмова була б безпредметною, адже після прийняття закону судова система уніфікована. У зв'язку з цим Верховний Суд виступає за розширення своїх повноважень для виконання головного завдання - забезпечення єдності у судовій практиці, адже тих повноважень у даній сфері, які у нього є зараз або були раніше, недостатньо, повідомляють «Українські новини».

Романюк зазначив, що ведеться робота для внесення змін до законодавства для розширення повноважень Верховного Суду.

«Конкретні кроки вже зроблено, вже розробляється законопроект про надання Верховному Суду додаткових повноважень. Зараз ведеться робота над цим законопроектом», - додав він.

При цьому, за словами Романюка, Верховний Суд сподівається, що Верховна Рада зможе розглянути і прийняти відповідний законопроект про розширення повноважень суду в першому читанні ще до закінчення поточної сесії парламенту (липень).

Як повідомляв ForUm, 17 травня Пленум ВСУ на 5 років обрав Романюка головою суду. За нього проголосували 28 суддів, 17 висловились проти, 1 бюлетень був визнаний недійсним.

23 травня голова Верховного Суду України Ярослав Романюк склав присягу члена Вищої ради юстиції.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

192