Станом на 1 травня у золотовалютних резервах Національного банку України накопичено близько 36,1 тонни золота. Про це заявила заступник голови Національного банку України Віра Ричаківська, повідомляється на офіційному сайті НБУ.

«Одним із шляхів поповнення золотовалютних резервів є купівля у населення банківських та дорогоцінних металів через територіальні управління Національного банку. Національний банк має майже 20-річний досвід здійснення таких операцій і гарантує населенню безпеку і конфіденційність їх проведення», - зазначила вона.

За словами Ричаківської, територіальні управління Національного банку України, які здійснюють закупівлю банківських металів у вигляді мірних зливків та дорогоцінних металів у вигляді брухту, мають сучасні ваговимірювальні прилади та обладнання, яке щорічно перевіряється в органах метрології та стандартизації, що дозволяє забезпечувати точність визначення проби, маси і оцінки цінностей.

Вона також підкреслила, що прийом цінностей здійснюється без обмежень за масою і незалежно від їхньої вартості за конкурентними закупівельними цінами, зміна яких проводиться щодня у разі зміни світових цін на дорогоцінні метали.

Інформація про закупівельні ціни розміщується на сторінках офіційного інтернет-представництва Національного банку України. Згідно зі змінами до Податкового кодексу України, які набули чинності в 2012 році, покупка Національним банком України банківських металів та дорогоцінних металів у брухті здійснюється без утримання податку на доходи фізичних осіб. Завдяки цим змінам територіальні управління Національного банку України значно збільшили купівлю дорогоцінних металів у вигляді брухту у населення. Так, у 2012 році надходження золота в Національний банк України зросли у 28 разів, срібла - у 12 разів (порівняно з 2011 роком).

«Придбані у населення банківські та дорогоцінні метали доводяться Національним банком України до вимог, що пред'являються до монетарного золота у стандартних зливках, і зараховуються в золотовалютні резерви», - зазначила заступник голови НБУ.

Таким чином, за її словами, кожен громадянин України може взяти участь у створенні резервів для майбутніх поколінь. «Серед країн світу Україна займає 47 місце за розміром золотого запасу. Це дуже хороший показник. Користуючись нагодою, хочу від імені Національного банку України подякувати громадянам, які реалізували банківські та дорогоцінні метали саме Національному банку і які реалізують їх у майбутньому, за спільну участь у накопиченні золотовалютних резервів», - підсумувала Ричаківська.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

138