Створення і зростання незалежних ЗМІ в Афганістані належить до одного із досягнень країни за останнє десятиліття. У країні є 75 телевізійних каналів, 175 радіостанцій, сотні різних газет і журналів. Однак, як повідомляють афганські ЗМІ, останнім часом з'явилися тривожні ознаки щодо майбутнього у цій галузі суспільного життя.

З січня поточного року відзначається 36 випадків насильства щодо журналістів, що означає збільшення на 40% подібних інцидентів у порівнянні з минулим роком. У провінції Тахар поліцейський розбив автомашину місцевого журналіста за наказом свого начальника, який неодноразово звинувачувався у нападах на представників преси. Тільки у травні поточного року цей начальник поліції був звільнений, повідомляє «ИТАР-ТАСС».

Представник МВС Афганістану Садік Сіддікі заявив, що уряд активно підтримує вільну пресу, але, на жаль, в деяких районах країни маються окремі офіційні особи, що не розуміють реальної обстановки і з цієї причини не можуть проводити в життя політику уряду.

Представник організації афганських журналістів Наджіб Шаріфі заявив, що сам уряд є головним організатором злочинів проти журналістів. За його словами, в такій країні як Афганістан, де жертву насильства можуть вбити, якщо вона про це розповість журналісту, який, у свою чергу, теж може стати жертвою насильства.

Шаріфі зазначив, що мовчання світової спільноти з даної проблеми дає уряду можливість вважати, що він проводить правильну політику в цьому питанні. Він вказав, що у зв'язку з наближенням президентських виборів, які мають відбутися в квітні майбутнього року, число актів насильства проти представників ЗМІ тільки зросте.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

154