Українських миротворців чекає два свята. Міжнародний день миротворців ООН – 29 травня. І День українських миротворців – 15 липня.

Святкувати ці дні у нашій країні є кому. Тільки за даними Міністерства оборони, за 20 років миротворчої діяльності понад 35 тисяч військовослужбовців Збройних Сил України взяли участь у міжнародних миротворчих операціях. За цей період українці встигли взяти участь у міжнародних місіях ООН на території Лівану, Іраку, Афганістану, Анголи, Ліберії, Сьєрра-Леоне, Конго, Кот-д’Івуару, Судану, Грузії, колишньої Югославії та інших країн. Але у місіях беруть участь і представники МВС, і медики, і інші фахівці. Що стосується першого свята, то воно засноване у 2002 році Генеральною Асамблеєю ООН. І 29 травня обрано не випадково: цього дня у 1948 році Рада Безпеки ООН заснувала першу місію з підтримки миру. У нашій країні, з урахуванням вагомого внеску України у підтримання стабільності в регіонах планети, а також на підтримку рішення Генеральної Асамблеї ООН, це свято встановлено Указом Президента України від 30.04.2003 №374/2003 і ​​ відзначається щорічно.

Окремий, український День миротворця встановлений всього лише тиждень тому. 21 травня 2013 року Верховна Рада постановила: 15 липня – День українських миротворців. Він буде відзначатися на державному рівні.

Проте виникає питання:навіщо українським миротворцям цілих два свята, і наскільки гідно вони виглядають на тлі колег із інших країн, фінансування армій яких у рази більше, ніж в Україні? Про це ForUm запитав у обізнаних людей.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

584