Кабінет Міністрів України розраховує зменшити чисельність дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, до 2020 року на 26%. Як повідомляє прес-служба Міністерства соціальної політики, про це заявила міністр соціальної політики Наталія Королевська, коментуючи прийнятий 27 травня п.р. урядом План заходів з виконання Національної стратегії профілактики соціального сирітства на період до 2020 року.

«Прийнятий сьогодні Урядом План передбачає низку заходів, зокрема, внесення необхідних змін до законодавства та посилення соціальної підтримки неблагополучних сімей. У результаті ми повинні отримати істотне зменшення соціальних сиріт, і до 2020 року таких дітей має бути майже на 26% менше», - сказала Наталія Королевська. За її словами, в Україні майже 93 тисяч дітей-сиріт і дітей, які залишилися без батьківського піклування.

Як розповіла міністр, серед передбачених заходів - проходження індивідуальних корекційних програм батьками, які неналежним чином виконують свої батьківські обов'язки, а також забезпечення соціального супроводу неблагополучних сімей фахівцями з соціальної роботи. «Для цього затверджено низку соціальних стандартів надання допомоги сім'ям, критерії якості та моніторингу ефективності соціального супроводу. Ці заходи дозволять попередити вилучення дитини з сім'ї», - сказала вона.

Королевська зазначила, що прийнята програма спрямована на посилення роботи з дітьми з підготовки їх до повернення в біологічну сім'ю після тривалого перебування у державних установах.

«Ми також повинні забезпечити дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, сімейними формами виховання. Для цього вдосконалені програми підготовки кандидатів в усиновлювачі, у прийомні батьки та батьки-вихователі. Загалом, ми міняємо підхід: потрібно підбирати сім'ю для дитини, а не дитину для сім'ї», - пояснила основні підходи Королевська.

Як повідомляв ForUm, у квітні Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко заявив, що в Україні щороку зменшується кількість дітей-сиріт.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

168