Радник Президента України, керівник Головного управління з питань міжнародних відносин Адміністрації Президента України Андрій Гончарук вважає, що Україна повинна знаходити баланс у відносинах як з Митним союзом, так і з Європейським Союзом. Як повідомила прес-служба Президента України Віктора Януковича, про це він заявив в ефірі телеканалу ICTV, відповідаючи на запитання щодо вибору вектора зовнішньої політики. «Я думаю, що наша, якщо хочете, до певної міри доля - це, дійсно, баланс, знаходження балансів», - зазначив він.

За його словами, статус спостерігача у Митному союзі дозволить України вигідно співпрацювати з цією організацією. «Статус спостерігача дає нам можливість побачити, як працюють механізми (у Митному союзі)», - зазначив він.

Зокрема, радник Президента звернув увагу, що статус спостерігача у Митному союзі дозволить Україні мати вільний доступ до нормативно-правової бази і документів внутрішнього користування цього об'єднання. Крім того, він додав, що Україна, отримавши такий статус, буде мати свого представника у Митному союзі і зможе подавати свої пропозиції з актуальних питань співпраці.

Гончарук також зазначив, що у ході зустрічей Президента України Віктора Януковича в Астані буде обговорюватися проект відповідного Меморандуму, який розроблений робочою групою на чолі з віце-прем'єр-міністром Юрієм Бойком разом з партнерами.

При цьому він підкреслив, що Україна буде рухатися в тих напрямах, які надають максимальні переваги для реформ в усіх сферах життя країни.

«Ми повинні рухатися у тих напрямах, які нам дають максимальні переваги для реформування економіки, для перебудови економіки, для перебудови наших різних сфер життя, суспільного життя, гуманітарної сфери», - сказав він.

Як раніше повідомляв ForUm, уряди Росії, Казахстану та Білорусі узгодили меморандум про надання Україні статусу спостерігача в Євразійському економічному союзі трьох країн з моменту його створення - з 1 січня 2015 року.

Президент України Віктор Янукович відвідає з робочим візитом Республіку Казахстан 28-29 травня на запрошення президента цієї країни Нурсултана Назарбаєва. Глава держави планує зустрітися з президентами Республіки Білорусь, Республіки Казахстан, Киргизької Республіки, Російської Федерації у рамках засідання Вищої Євразійської економічної ради.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

231