Європейський Союз відмовився від ембарго на постачання зброї повстанцям у Сирії.

Однак, за словами міністра закордонних справ Великобританії Вільяма Хейга, ще немає рішення про початок такої поставки бійцям, які намагаються повалити режим президента Башара Асада, повідомляє Радіо «Свобода».

«Євросоюз погодився завершити ембарго на постачання зброї сирійській опозиції і підтримувати всі діючі санкції щодо сирійського режиму. Таке рішення багатьом країнам прийняти було важко, тому у нас були такі довгі дискусії, що тривали 12 або 13 годин. Але думаю, що це правильне рішення», - сказав британський міністр.

Хейг додав, що Великобританія не має «жодних конкретних планів постачати зброю до Сирії», але може при необхідності «гнучко реагувати у майбутньому».

На відміну від Великобританії та Франції, Австрія та деякі інші країни-члени ЄС виступили проти, заявивши, що такий крок може викликати ще більше кровопролиття.

Ембарго Євросоюзу на поставки зброї до Сирії офіційно закінчується наприкінці травня. ЄС також погодився продовжити на рік всі фінансово-економічні санкції щодо режиму Асада.

Нагадаємо, конфлікт між прихильниками і противниками Асада, який переріс у громадянську війну, триває у Сирії з березня 2011 року. За даними ООН, з початку військових дій у Сирії загинуло щонайменше 80 тисяч осіб.

Генеральна Асамблея ООН 15 травня ухвалила резолюцію, яка засуджує ескалацію сирійського конфлікту і закликає до його мирного врегулювання.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

132