Спроби міжнародного співтовариства розв’язати сирійську кризу зазнають краху. Таку думку висловила Верховний комісар Організації Об'єднаних Націй з прав людини Наванетхем Піллей, виступаючи на відкритті 23-й сесії Ради ООН з прав людини (РПЛ).

«Міжнародне співтовариство, судячи з усього, не здатне рішучим чином розв’язати кризу, характерними рисами якої є жахливі порушення фундаментальних прав людини», - зауважила Верховний комісар.

З посиланням на співробітників свого відомства, які вивчають ситуацію із сусідніх країн, Піллей звинуватила як урядові сили, так і збройних заколотників у грубих порушеннях міжнародних законів.

«Сирійський уряд продовжує без розбору і непропорційним чином застосовувати силу у житлових кварталах, а збройні сили Сирії ведуть прицільний вогонь по школах і лікарнях», - сказала Піллей. Повстанці ж, за її словами, відповідальні за «порушення прав людини у надмірному масштабі», передає «ИТАР-ТАСС».

«Збройні угруповання, за повідомленнями, використовують цивільних осіб як живий щит, а також змушують молодих жінок і неповнолітніх дівчаток ставати дружинами бойовиків», - навела приклади Піллей.

Торкнулася вона і ситуації в місті Ель-Кусейр на кордоні з Ліваном, яке стало ареною важких боїв між урядом і опозицією. «Я надзвичайно стурбована останніми повідомленнями про те, що сотні цивільних осіб були вбиті або поранені, а ще тисячі заблоковані і піддаються артилерійським обстрілам і повітряним атакам з боку урядових сил», - зауважила головна правозахисниця ООН.

Вона знову закликала Раду Безпеки ООН передати сирійське досьє в Міжнародний кримінальний суд (МКС). «Ці військові злочини і злочини проти людяності не можуть залишитися без покарання. Ми повинні ясно показати і уряду, і збройним опозиційним угрупованням, що для відповідальних у злочинах будуть наслідки», - підкреслила Піллей. «Світ зобов'язаний діяти, щоб покласти кінець цьому жахливому конфлікту», - зауважила вона.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

197