Вітчизняні сільгоспвиробники повинні бути забезпечені сучасною сільськогосподарською технікою, в тому числі вітчизняного виробництва.

Міністерство аграрної політики та продовольства надає фінансову допомогу, щоб стимулювати аграріїв купувати сільгосптехніку, виготовлену в Україні. Для цього працюють програми фінансового лізингу, що роблять техніку доступною не тільки для великих підприємств, але і для малих і середніх сільгоспвиробників. Завдяки державній підтримці, спрямованої на підвищення конкурентоспроможності вітчизняної техніки, у відомстві планують збільшити імпортозаміщення до 60%. Про це йшлося на нараді з питань розвитку інженерно-технічного забезпечення АПК і сільськогосподарського машинобудування, що відбувся у рамках виставки «АГРО-2013».

«Одним із пріоритетів роботи Мінагрополітики є надання державної фінансової підтримки для придбання сільськогосподарської техніки вітчизняного виробництва. Це дозволяє сформувати сучасну техніко-технологічну базу агропромислових підприємств. У той же час, завдяки державній підтримці галузі сільгоспмашинобудування, ми плануємо в наступні 5 років збільшити імпортозаміщення до 60%, при нинішній складовій у 20%», - зазначив директор Департаменту інженерно-технічного забезпечення та сільськогосподарського машинобудування Мінагрополітики Олександр Григорович.

За словами фахівця, Міністерство реалізує низку інвестиційних проектів з виробництва зернозбиральних комбайнів, сучасних тракторів і створенню потужностей для виробництва широкозахватних посівних комплексів і технологічного переоснащення діючого парку обладнання.

Директор Департаменту також зазначив, що основний обсяг виробництва сільськогосподарської продукції в Україні припадає на фермерські, особисті селянські господарства та кооперативи. Тому завдання відомства - створити всі умови для того, щоб сільгосптехніка стала доступною для малих і середніх сільгоспвиробників.

Нагадаємо, раніше міністр аграрної політики і продовольства України Микола Присяжнюк повідомляв, що держава направить свою підтримку для придбання сільгосптехніки саме на дрібних, середніх сільгоспвиробників і кооперативи. Окрім впровадження механізму лізингу техніки, держава компенсує відсоткові ставки за кредитами аграріїв для закупівлі необхідних сільгоспмашин.

Також Присяжнюк зазначав, що завдяки реалізації Програми активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки будуть удосконалені умови фінансового лізингу для придбання аграріями 4 тисяч сільгоспмашин щорічно.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

148