Україна посилює свою присутність на світовому продовольчому ринку. Так, слідом за зерновими, активно експортуються вітчизняні крупи. Тільки в квітні за кордон було поставлено 21,6 тисячі тонн круп, що на 16% більше, ніж у березні. Найбільш активно купують цей продукт Білорусь, Лівія, Росія, Молдова і США.

Як зазначав міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк, поставки на зовнішній ринок не лише зерна, а й продукції його переробки мають велике значення для аграрного сектора. Оскільки крупи є продукцією з доданою вартістю, виробники отримують більший дохід і зростають надходження до бюджету.

З липня минулого року (початок 2012/2013 маркетингового періоду) за квітень поточного на зовнішні ринки було поставлено майже 111 тисяч тонн круп. Цей обсяг чи не вдвічі перевищив показники за аналогічний період 2011/2012 маркетингового періоду.

Б'ють рекорди і показники квітня поточного року. Так, протягом місяця на зовнішні ринки було експортовано 21,6 тис. тонн круп, що на 16% більше, ніж у березні. Найактивнішими покупцями вітчизняної крупи стали Білорусь (38% обсягів), Лівія (29%), Росія (8%), Молдова (8%) і США (4%).

Нагадаємо, раніше Микола Присяжнюк заявляв, що обсяги виробництва круп не тільки повністю задовольняють внутрішній ринок, а й дозволяють постійно нарощувати експорт.

«Крупа є традиційним для українців харчовим продуктом, багатим клітковиною, мінеральними речовинами і вітамінами, хоча в останні роки спостерігається деяке зменшення частки круп в раціоні наших громадян. Однак обсяги виробництва круп не тільки дозволяють задовольнити попит на внутрішньому ринку, але і збільшити їх експорт, як ми бачимо за останніми даними. Також для економіки дуже важливо, що ми збільшуємо експорт не тільки сировини, тобто зерна, а й продукції його переробки», - зазначив Присяжнюк.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

152