Експерти констатують підтримку Європи у прийнятті урядового законопроекту, який дозволяє приватизацію української газотранспортної системи.

«Європа є ініціатором приватизації нашої ГТС. Звичайно, вони в цьому зацікавлені. Не дарма сьогодні представники Європейської комісії приїжджають до нас, і ми будемо обговорювати наші відносини в енергетичній сфері. Вони стосуватимуться, зокрема, питань нашої ГТС, а також реверсних поставок газу з Європи. Думаю, в ході червневої конференції в Києві до нас прибуде європейський комісар з питань енергетики Гюнтер Оттінгер, який підтвердить тезу, що Європа зацікавлена ​​у тристоронньому консорціумі», - переконаний заступник голови парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Онищенко.

Політик також висловив думку, що Європа готова підтримати урядовий законопроект, який дозволяє приватизацію української ГТС.

«Європа в якості координатора активно виступає за модернізацію ГТС. У травні Єврокомісія підтримала кабмінівський законопроект. Скажу більше, я бачу підтримку, в тому числі, опозиційних політиків урядового законопроекту. На тлі нечесної ціни на газ вирішення енергетичного питання, в тому числі щодо майбутнього нашої ГТС, як ніколи актуальне», - зазначив він.

У зв'язку з цим член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук вважає дивною заяву голови представництва ЄС в Україні Яна Томбінського щодо того, що Європа не зобов'язує Україну приватизувати свою ГТС.

На його думку, голос Європи та її вимоги є головними в енергетичному питанні трикутнику Україна-Росія-ЄС. «Та ж Росія не зазіхне на нашу ГТС без згоди Європи», - зазначив він.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

164