Іноземні інвестори готові збільшити фінансування м'ясо-молочної галузі, садівництва, виробництва зернових та олійних культур в Україні. Інвестиційна привабливість зростає і у виробництві біогазу та біопалива. На думку економістів, у цілому сільгосппідприємства залучать протягом 2013 р. до 3 мільярдів доларів інвестиційних коштів.

Експерти зазначають, що інвестицій може стати значно більше за умови поліпшення бізнес-клімату в Україні. При цьому, як зазначає старший радник Європейського банку реконструкції та розвитку в Україні Антон Усов, вітчизняне сільське господарство зберігає за собою статус надійного партнера на ринку зерна і готової продукції.

«Сьогодні між ЄБРР та українською владою ведеться серйозна робота з поліпшення бізнес-клімату для міжнародних інвесторів, у тому числі і на ринку сільського господарства. І те, що банк з початку поточного року вже підписав низку угод про фінансування українського сільського господарства, показує, що динаміка і надалі буде позитивною», - зазначив експерт.

Що стосується найбільш перспективних для інвесторів напрямів сільгоспвиробництва, то Усов виділяє м'ясо-молочний сегмент і виробництво зернових. Також, за його словами, перспективними для іноземного бізнесу в Україні залишаються такі суміжні з сільгоспвиробництвом галузі, як виробництво біогазу та біопалива.

Голова Комітету економістів України Андрій Новак додає, що високу перспективність зберігає мастильна галузь, зростає інтерес до галузі садівництва. Найчастіше розглядають можливість інвестування в український аграрний сектор компанії з невеликих по території країн, які не мають значних площ обробітку землі, але у них добре налагоджена виробнича переробка.

«Це Голландія, Бельгія, Данія, Нова Зеландія. Їм також цікаво відкривати виробництво в Україні неподалік від місця збору сировини. Також чимало світових аграрних компаній стоять «на старті», щоб почати працювати в українському аграрному секторі. Однак, знову ж таки, все залежить від загального інвестиційного клімату в державі», - підкреслив Новак.

Минулого тижня перший віце-прем'єр-міністр України Сергій Арбузов зазначав, що аграрії не тільки наповнюють бюджет держави, але й забезпечують істотну частину валютних надходжень в Україну.

«Кожна четверта гривня від експорту забезпечена підприємствами АПК», - запевнив Арбузов.

Нагадаємо, раніше міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк повідомляв, що цього року в український аграрний сектор планується залучити до 3 мільярдів доларів інвестицій. На думку аналітика аграрних ринків Руслана Швеця, це реально і сума інвестицій може щорічно збільшуватися. Експерт переконаний, що для цього необхідно ефективно презентувати інвестиційні можливості вітчизняного АПК на основних економічних майданчиках Європи, США та країн Азії.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

190