Генсек ООН Пан Гі Мун закликав прихильників ліванського шиїтського руху «Хезболлах» триматися осторонь від конфлікту на території Сирії, де більше двох років не припиняється протистояння влади і збройної опозиції.

Лідер «Хезболлах» Шейх Насрулла на минулому тижні вперше публічно визнав, що його прихильники воюють в Сирії, і пообіцяв перемогу над збройними угрупованнями, що добиваються повалення президента Башара Асада.

«Генеральний секретар глибоко стурбований фактами, що здобули популярність, про посилену участь у боях в Сирії з боку «Хезболлах», а також ризиком розповзання конфлікту на Ліван, в якому за останній тиждень спостерігалося загострення напруженості», - йдеться в поширеному повідомленні офіційного представника генсека ООН Мартіна Несіркі, повідомляє РІА «Новости».

«Всі в регіоні повинні діяти відповідально і докладати зусилля для зниження риторики, ослаблення напруженості в регіоні. Генсек постійно виступає проти передачі озброєнь будь-якій стороні всередині Сирії», - наголошується в повідомленні.

Пан Гі Мун, за словами його представника, «неодноразово закликав поважати національний суверенітет і територіальну цілісність усіх країн у регіоні». При цьому він закликав всіх ліванських лідерів слідувати зобов'язанням тримати Ліван осторонь від конфлікту в Сирії, де, за даними ООН, загинули понад 70 тисяч людей.

«Підготовкою міжнародної конференції щодо Сирії генсек закликав усі країни, організації та угруповання негайно припинити підтримку насильства в Сирії і замість цього використовувати свій вплив для того, щоб сприяти політичному виходу з кризи», - підкреслюється в повідомленні.

Запропонована РФ і США конференція щодо Сирії передбачає участь представників влади і сирійської опозиції для того, щоб налагодити між ними політичний діалог про створення перехідного уряду за участю всіх зацікавлених сторін.

Нагадаємо, вчора, 26 травня, столиця Лівану - Бейрут - піддалася ракетному обстрілу.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

159