На святкування 5774 єврейського Нового року Рош-Га-Шана цієї осені в місто Умань Черкаської області очікується приїзд понад 20 тис. паломників з 24 країн світу.

Про це йшлося 24 травня на обласній нараді з питань підготовки до святкування Рош-Га-Шана і прийому хасидів-паломників.

За словами міського голови Умані Юрія Бодрова, це приблизно стільки ж, скільки і торік.

«Цього року Новий рік хасиди святкуватимуть з 4 на 5 вересня. А до Умані вони почнуть з'їжджатися за кілька днів до свята. Перший рейс з хасидами слід очікувати вже 1 вересня, - сказав Бодров. - Прочани прибувають через аеропорт «Бориспіль» і аеропорти Вінниці та Одеси».

За словами голови Черкаської облдержадміністрації Сергія Тулуба, протягом останніх двох десятиліть до Умані приїжджають тисячі брацлавських хасидів на святкування Рош-Га-Шана. Тільки торік на свято з'їхалися майже 23 тис. паломників з 24 країн світу.

Протягом останніх років діє робоча група облдержадміністрації, яка займається питанням перебування паломників в Умані. Був реалізований план заходів з підготовки інфраструктури міста до прийняття прочан. Зокрема, своєчасно обладнано наметове містечко, організовані пункти харчування, здійснено ремонт під'їзних доріг, ремонт мережі вуличного освітлення, сказав Тулуб.

У той же час, за словами губернатора, незважаючи на реалізовані проекти, залишається досить багато актуальних проблем, наприклад: закупівля додаткової кількості води (майже 24 тис. куб. м), робота з санітарної очистки мікрорайону, функціонування аварійних служб, повідомляє «УНІАН» .

Зазвичай хасиди селяться в приватному секторі, в квартирах уманчан і в міні-готелях. Торік навіть фіксували випадки, коли паломники селилися в стихійних наметах. Цього року частина паломників також проживатиме в наметовому містечку. Зазвичай там поселяється близько 2 тис. хасидів. Проте цього року, як очікується, охочих буде більше. Тому Уманська єврейська асоціація звернулася до чиновників з пропозицією розширити наметове містечко в цьому році до 3 тис. місць, а в наступному - до 5 тис. Будуть харчуватися паломники протягом святкових днів у шести тимчасових пунктах харчування. У найбільшому з них за один раз можуть пообідати до 20 тис. осіб.

За словами представника Міжнародного благодійного фонду ім. Ребе Нахмана Нахман Ельхадат, «в минулі роки нам допомогла влада Черкаської області. Тому, звичайно, нам хотілося б і надалі співпрацювати. У цьому році тільки в наметовому містечку ми очікуємо до 3 тисяч осіб. Сподіваюся, все пройде без ускладнень і на гідному рівні».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

344