Генконсул РФ у Сімферополі Володимир Андрєєв заявляє, що не згоден із заявою МЗС Росії з приводу його висловлювань щодо кримських татар і прийняв рішення залишити свою посаду.

«Я залишаюся при своїй думці і кожному слові своєї думки. А заяву МЗС (України. - Ред.) розцінюю як безпорадну, дурну і безпринципну, яка ганьбить МЗС Росії. Вони виправдовуються за те, чого я не говорив і, навпаки, не підтримують мене в тих позиціях, від яких відступати ніяк не можна. І взагалі, за такі заяви треба карати всіх, хто їх пише, і хто дозволяє їх публікувати», - сказав він, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

На запитання про те, чи не є його позиція загрозою для його подальшої дипломатичної кар'єри, Андрєєв зазначив: «Звичайно, я ставлю себе в становище, в якому продовжувати мою роботу тут неможливо. Я йду. Час (відходу. - Ред.) визначить моє керівництво, звичайно. І тут стоять чисто практичні завдання - здачі і передачі справ наступному керівникові консульської установи. Але принципове рішення прийнято. Це моє рішення. Я, безумовно, залишаюся при своїй думці».

Він уточнив, що час його відходу з посади - від тижня до двох: «Рішення прийнято. Решта залежить від багатьох факторів, у тому числі від практичних завдань моєї консульської установи. Багато справ, які треба передавати, і від таких справ залежать, в тому числі, конкретні люди. Але я думаю, що це не затягнеться на якийсь тривалий час. Питання - тижня-півтора, двох».

Говорячи про свою позицію щодо кримських татар, генконсул закликав журналістів користуватися його прямими цитатами, не вириваючи їх з контексту.

«Це саме ті позиції, від яких не можна відступати. Вони нікого не ображають. Вони ідеал об'єктивності. Але чомусь комусь цікаво виривати з цього контексту, як власне і з історії Великої Вітчизняної війни, якісь епізоди і вставляти їх у сучасний політичний порядок денний. Я цим не займався», - підсумував Андрєєв.

Нагадаємо, у своєму інтерв'ю телеканалу ATR, що вийшов 21 травня ввечері, генконсул РФ у Сімферополі Андрєєв, кажучи про те, чому він не рекомендував російським льотчикам, учням і соратникам двічі героя Радянського Союзу льотчика-випробувача Амет-хана Султана йти на прем'єру фільму «Хайтарма», в якому на основі його біографії розповідається про депортацію кримських татар, заявив, що Росія не могла бути представлена ​​на прем'єрі фільму, який «спотворює правду про Велику Вітчизняну війну».

Генконсул також висловив переконання, що «тема колабораціонізму і пособництва окупантам зобов'язана бути присутньою у всіх заходах», які стосуються депортації кримських татар.

На зауваження відомої кримської журналістки Лілі Буджурової про те, що його висловлювання можуть бути образливими для кримськотатарського народу, він заявив: «Я щось нове зараз сказав? Мені не потрібні ваші поради. Все, що я сказав, це абсолютно офіційно. Запишіть і прокручуйте будь-якому кримському татарину. Моє слово і слово Росії повинно звучати, має бути відомо, в тому числі і моє інтерв'ю, для того, щоб правда про Велику Вітчизняну війну звучала... Це саме тематика зради».

22 травня зовнішньополітичне відомство України висловило надію, що МЗС Росії і російська влада дадуть належну оцінку висловлюванням генерального консула, який в інтерв'ю телеканалу ATR фактично виправдав депортацію кримський татар.

23 травня у МЗС Росії визнали, що генконсул РФ у Сімферополі Андрєєв допустив некоректні формулювання щодо кримських татар і не врахував чутливого характеру цього питання.

«Розуміємо реакцію на деякі, скажемо прямо, некоректні формулювання, використані російським представником без належного урахування чутливого питання, що вимагає в будь-якій ситуації виключно зваженого підходу», - йдеться в коментарі департаменту інформації і друку МЗС РФ.

Згодом перший заступник Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що він певною мірою задоволений оцінками російського МЗС.

Чубаров також підкреслив: «Ми не дамо працювати генконсульству Росії, поки його очолює людина, названа своїм відомством брехуном, і по-друге, вона для нас є сталіністом і фашистом... Ми хочемо, щоб вона була негайно видворена з держави української, і я знаю, що ми цього досягнемо».


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

367