Україна зацікавлена ​​ розвивати співпрацю з Росією у космічній галузі, зокрема, за програмою «Дніпро», і брати участь у створенні ракети-носія надважкого класу на базі ракети-носія «Зеніт» і будівництві космодрому «Східний». Про це в інтерв'ю «5 каналу» заявив віце-прем'єр-міністр України Юрій Бойко, коментуючи зустріч української та російської делегацій під головуванням віце-прем'єр-міністра України та заступника голови уряду Російської Федерації Дмитра Рогозіна, яка пройшла минулого тижня в Москві.

«Розпочаті проекти потрібно розвивати. Це в першу чергу стосується програми «Дніпро» - спільного запуску ракет. Друге - це можлива участь України у будівництві важкої ракети, а також у будівництві космодрому на Далекому Сході», - сказав Бойко.

Він зазначив, що проект створення ракети-носія надважкого класу на базі ракети-носія «Зеніт» є масштабним і сприятиме значному розвитку галузі. «Це програма масштабна, вона буде стосуватися декількох тисяч людей в Україні та кількох підприємств. Це дасть відповідний поштовх розвитку всієї космічної галузі», - сказав Бойко.

Коментуючи перспективи участі українських підприємств у будівництві космодрому «Схід» фактично з нуля, віце-прем'єр-міністр зазначив, що Україна вже має такий досвід, адже бере участь у будівництві космодрому в Бразилії. «На російському Далекому Сході така ж ситуація, як у Бразилії, коли ми починали будівництво космодрому з нуля. Україна має відповідний досвід, ми розповіли російським колегам, який шлях пройшли. Наш досвід є запорукою того, що ми будемо корисні», - зазначив він.

Говорячи про ситуацію навколо аварії ракети-носія «Зеніт-3SL» Бойко запевнив, що проведене детальне розслідування і здійснені всі необхідні заходи щодо запобігання таких випадків у майбутньому.

Як раніше повідомляв ForUm, прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що надійність української космічної техніки вища, ніж у конкурентів, однак збої у роботі можливі в усіх технічних схемах.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

196