Дуже важливо, щоб концептуальна модель Світового банку з регулювання банкрутства фізосіб (яка буде впроваджуватися в нашій країні у формі законопроекту) сприяла подальшому розвитку всього суспільства та економіки. Про це член Ради Незалежної асоціації банків України Роман Шпек заявив на круглому столі, передає кореспондент ForUm`у.

За словами фінансиста, необхідно, щоб банки виконували свою функцію і могли видавати кредити, щоб клієнти - фізичні та юридичні особи - ставали багатшими і нарощували свої оберти в легальному полі. «Одним словом, нам потрібно говорити про те, як прискорювати економічний розвитку та становлення правової держави. Дуже важливо розуміти всю подальшу потребу в інфраструктурі та логістиці з впровадження нормативної бази банкрутства фізосіб, включаючи те, в яких судах будуть розглядатися подібні суперечки, чи достатня система держреєстрації таких справ», - сказав експерт.

Він також додав, що банкрутство фізособи не повинно означати, що сума списання банківських коштів стає предметом оподаткування. «Так само як даний вид банкрутства не повинен бути способом відходу від оплати за боргами. Банкрутство - це катастрофа, але цивілізована і врегульована, і всі рахунки повинні бути сплачені. І треба вчити споживачів тому, що банкрутство несе великі обмеження - на придбання майна, одержання кредитів, на свободу пересування. Про це всім потрібно говорити, і тоді ми разом успішно пройдемо імплементаційний шлях, і в Україні з'явиться ще один законодавчий сегмент, який сприятиме становленню цивілізованих відносин між позичальниками і кредиторами, а в кінцевому рахунку - добробуту людей і розвитку економіки», - зазначив банкір .

За словами Шпека, Україна будує ринкову економіку, але процес ще далеко не завершений. «Країна перебуває у перехідному періоді, і нам важливо мати законодавство, яке посприяє швидшій побудові цивілізованого ринку і громадянського суспільства, адже одне без іншого неможливе. При впровадженні в Україні будь-якого світового законодавчого досвіду важливо враховувати вітчизняні особливості. Ми говоримо про західний досвід, але потрібно враховувати нашу специфіку. Якщо люди збираються в дорогу, перш за все вони дивляться, де знаходяться зараз, і тверезо оцінюють, куди і як іти далі. Працюючи над концепцією банкрутства фізосіб, треба пам'ятати, що економіка нашої країни на 45% перебуває у «тіні», більше 30% зарплат, як і раніше, сплачується в конвертах. Не варто також забувати про поширену практику оформлення майна на третіх осіб. І українські, і міжнародні банки при кредитуванні малого та середнього бізнесу враховують не лише фінансову, а й управлінську звітність, тим самим де-факто визнаючи існування тіньової економіки», - підкреслив фахівець.

При цьому багато економічних суб'єктів потерпають від недосконалості судової системи, додав Шпек. «Так, утруднена подача апеляцій на дії Вищого спеціалізованого або господарського суду; крім того, суди різних регіонів чи інстанцій часом приймають протилежні рішення. Не завершене і впровадження практики узагальнення судових рішень», - уточнив він.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

258