Випуск «Укрзалізницею» єврооблігацій повинен підштовхнути український уряд до реформування залізничної галузі. Про це пише видання «Коментарі» в матеріалі «Інвестори повірили в «Укрзалізницю».

За даними «Коментарів», процентна ставка склала 9,5% річних, термін погашення - 5 років. Організаторами випуску виступили Barclays, Morgan Stanley і Sberbank CIB. Основні інвестори - фонди (68%), банки (25%), і хедж-фонди (6%), їх географічна приналежність - від США (48% інвесторів) до Азії (5%).

«Умови випуску єврооблігацій можна назвати досить успішними для «Укрзалізниці» - на внутрішньому ринку підприємство могло розраховувати на трирічний позику мінімум близько 12% річних», - пише видання.

При цьому «Коментарі» зазначають, що отримані кошти повинні стимулювати реформування вітчизняної залізничної галузі, на якому ще кілька років тому наполягали міжнародні фінансові організації.

Відсутність реформ і складна корпоративна структура стали серйозним питанням при переговорах про залучення коштів «Укрзалізницею», пише видання.

«УЗ ще тільки належить реформування і трансформація в акціонерне товариство зі 100% державною власністю. Успіх подальшого залучення таких необхідних залізниці кредитних ресурсів безпосередньо залежить від того, коли буде зроблено наступний крок - а саме, перетворення «Укрзалізниці» в публічне акціонерне товариство. Станом на сьогоднішній день, галузь все ще чекає рішення уряду», - зазначають «Коментарі».

Незважаючи на ці проблеми, УЗ вдалося отримати високий кредитний рейтинг від агентств Fitch і Standard and Poor's (S & P), необхідний для випуску облігацій: «У 2013-му році агентство S & P підвищило кредитний рейтинг« Укрзалізниці »до рівня держави Україна, тобто до рівня В », - повідомляється в статті.

Як прогнозує видання, завдяки позиці у «Укрзалізниці» з'являться кошти для модернізації залізниць і оновлення парку, буде реально простимульований процес структурного реформування, а в майбутньому відкриються перспективи для подальшого кредитування на міжнародних фінансових ринках.

Нагадаємо, 22 травня Укрзалізниця заявила про випуск єврооблігацій на міжнародному ринку боргового капіталу на суму 500 млн доларів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

221