Екс-заступник генпрокурора України Микола Обіход вважає, що свідчення Петра Кириченка у справі Тимошенко є ключовими у процесі з розслідування вбивства Євгена Щербаня. Про це він заявив газеті «Комсомольская правда в Украине».

Саме Кириченко заявив про перерахування грошей від Юлії Тимошенко на рахунки організатора вбивства Олександра Мільченка (Матроса) і що перераховувалися вони саме за вбивство Щербаня за вказівкою Павла Лазаренка. А Тимошенко знала, що гроші сплачуються за вбивство депутата. «З цього слідство робить логічний висновок, що вона діяла умисно і свідомо, тобто як співучасник цього злочину. Кириченко так само заявив, що замовниками вбивства Щербаня були Тимошенко і Лазаренко», - сказав Обіход.

Коментуючи заяви опозиції, що допит неприпустимо було проводити у будівлі Генконсульства України в Сан-Франциско, Обіход зазначив: «Згідно з нормами міжнародного права і законодавства України, на територію консульських установ України за кордоном поширюються юрисдикція і сфера застосування кримінального та кримінально-процесуального законодавства України. А стаття 28 Консульського статуту України прямо говорить, що консул виконує доручення слідчих або судових органів України щодо громадян України з дотриманням процесуального законодавства України».

Як відомо, Кириченко вирішив дати свідчення, оскільки дізнався про спільну домовленість Тимошенко і Лазаренка звинуватити його в убивстві Щербаня. Обіход вважає, що Лазаренко завжди мав можливість листуватися з цього приводу з Тимошенко навіть з американської в'язниці.

Взагалі, як пояснив Обіход, перебування на американських нарах не завадило Лазаренку вести досить активне життя. За його словами, екс-прем'єр продовжує контролювати свій бізнес у Дніпропетровську. Однак це зовсім не означає, що екс-прем'єр коли-небудь повернеться на Батьківщину.

«Протягом останніх 15 років він каже, що неодмінно повернеться в Україну, як тільки закінчиться судовий процес. Цих порожніх заяв на публіку було безліч. Чи повернеться він у майбутньому? Сподіваюся, що так - у наручниках по лінії Інтерполу», - сказав Обіход.

Обіход побоюється, що політичні питання, як і в 2005 році завадять довести до логічного кінця справу про вбивство Євгена Щербаня. «У 2005 році саме політика завадила завершенню розслідування справи Тимошенко про злочини у сфері економіки і з'явилася причиною заморожування розслідування її причетності до вбивства Щербаня. Тепер ще складніше - лобісти Тимошенко вивели ситуацію на рівень геополітики», - сказав Обіход.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

240