Освіта та соціальний захист - сфери, де Києву вдалося досягти найбільших успіхів, вважає експерт.

Найбільших успіхів за рік, що минув з попереднього святкування Дня Києва, столичній владі вдалося досягти у сфері соціального захисту та сфері освіти, вважає експерт з політичних питань Олена Дяченко.

«Вчора Київська міська рада затвердила програму Попова «Столичний стандарт освіти». Це безсумнівний успіх міського керівника. Попов, наскільки я знаю, щиро зацікавлений у реалізації цієї програми, оскільки особисто є ініціатором і натхненником створення нових стандартів у сфері столичної освіти.

Взагалі, зміни у сфері освіти я б назвала найбільш значним успіхом столичної влади за останній час. Стільки дитячих садків, скільки було відкрито, в тому числі і за минулий рік, раніше не відкривалося ніколи. Крім того, великим плюсом вважаю залучення до розробки нових стандартів освіти вчителів», - зазначила Олена Дяченко.

Також, на думку експерта, успішною була соціальна політика міської влади. «Незважаючи на складну економічну ситуацію в країні, Києву вдалося зберегти соціальні програми. На сьогоднішній день жодне місто України не надає матеріальну допомогу малозабезпеченим громадянам з тією регулярністю і на тому рівні, як це робить столиця. При цьому не варто забувати, що Верховна Рада скоротила місцеві бюджети практично в усіх регіонах. У тому числі Київ отримав скорочений майже на третину міський бюджет. Те, що в цих умовах столичній владі вдалося знайти кошти і сьогодні матеріальна допомога від міста щомісячно виплачується сотням тисяч киян - дуже важливий успіх», - зазначила експерт.

Нагадаємо, що проект Столичного стандарту освіти був розроблений з ініціативи голови КМДА Олександра Попова за участю столичних педагогів, школярів, батьків. 22 травня на сесії Київради документ був затверджений депутатами. Проект передбачає зміни у сфері столичної освіти, зокрема, поліпшення матеріальної бази навчальних закладів, соціального захисту педагогів, нові підходи у фінансуванні навчального процесу і т.д. «Коротко я б описав проект так: випускник столичної школи буде мати знання, які гарантують йому місце у найпрестижніших вузах країни та Європи. Випускники київських вузів - престижну роботу. Все це буде досягнуто за рахунок розвитку матеріальної бази київських навчальних закладів і гідної мотивації педагогів», - розповідав про проект Олександр Попов.

Щомісяця понад 20 категорій малозабезпечених киян - пенсіонери, інваліди, багатодітні сім'ї тощо - отримують від міської влади матеріальну допомогу. Зокрема, у травні 2013 року матеріальну допомогу отримали понад чотириста тисяч малозабезпечених киян. Також щомісяця муніципальну надбавку до заробітної плати отримують столичні педагоги.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

117