Віце-прем'єр-міністр України Юрій Бойко сподівається, що Вищий Євразійський Рада введе в статут Митного союзу статус спостерігача, на який претендує Україна. Про це він заявив в ефірі «5канал».

«Дійсно, в Євразійській комісії статусу спостерігача на сьогодні немає. Тому меморандум, який був вчора затверджений на засіданні уряду, спрямований на поглиблення співпраці», - заявив Бойко.

Віце-прем'єр підкреслив, що для України дуже важливий статус спостерігача, враховуючи обсяг торгових операцій з країнами Митного союзу.

«Ми не можемо стояти осторонь і дивитися, які процеси там йдуть і якимось чином відбиваються на нашій економіці. Ми дуже зацікавлені, щоб тільки поглиблювати співпрацю з країнами МС, тому зрозуміло, що ми хочемо стати на першому етапі спостерігачем, щоб подивитися всі плюси і мінуси, які там є, і оцінити ситуацію», - сказав він.

Як повідомляв ForUm, 5 квітня Президент Віктор Янукович заявив, що Україна розраховує отримати статус спостерігача у Митному союзі, потім приступити до розгляду низки документів щодо участі у роботі об'єднання.

23 квітня прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що Україна домовилася з МС про статус спостерігача у цій організації.

Проте пізніше заступник голови мінекономрозвитку РФ Олексій Лихачов пояснив, що остаточне рішення про наділення України статусом спостерігача в Євразійській економічній комісії (ЄЕК), яка є наднаціональним регулюючим органом Митного союзу, ще не прийняте, переговори тривають.

Президент Росії Володимир Путін заявляє, що відмова України від вступу до Митного союзу може призвести до деіндустріалізації окремих галузей української економіки.

Віце-прем'єр-міністр, керівник робочої групи зі співробітництва з МС Юрій Бойко заявив, що для надання Україні статусу спостерігача у МС поки немає механізму.

Посол Росії Україні Михайло Зурабов допускає, що Митний союз висуне Києву умови для набуття статусу спостерігача у цій організації.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

223