Для з'ясування ситуації з підміною саджанців каштанів, висаджених цієї весни на Хрещатику в Києві, в Італію відправляються представники столичної влади, повідомив радник голови Київської міської державної адміністрації Олександр Мазурчак.

«Ми готуємо на понеділок поїздку до Італії наших представників у цю фірму. Плануємо, що поїде заступник голови Шевченківської районної держадміністрації та садівник, який є переможцем тендеру з постачання», - повідомив Мазурчак в інтерв'ю агентству «Інтерфакс-Україна».

«Я думаю, що завтра у мене вже буде відповідь італійської сторони з даного інциденту. Однозначно питання стоїть так: італійська фірма поставила нам каштани не ті, які були записані у супровідних документах. Документи я перевірив - вони видані саме на м'ясо-червоні каштани «Бріотті». Ясно, що ці каштани не відповідають супровідним документам», - сказав він.

За словами радника голови КМДА, Шевченківське управління зелених насаджень вже підготувало претензію ТОВ «Професійний садівник», яке виграло тендер на поставку саджанців і придбало їх у італійської фірми.

Мазурчак також повідомив, що ТОВ «Професійний садівник», у свою чергу, підготувало таку ж претензію до італійській фірми-постачальника.

«Вже встановлено, що підміни в Україні не було», - підкреслив він.

За словами чиновника, це легко довести, вивчивши проби землі з коренів саджанців.

«Є два варіанти: або італійська фірма помилилася і вона повинна нести відповідальність аж до заміни всіх дерев за свій рахунок, або мала місце змова цієї фірми з постачальниками, і в такому разі буде той же результат», - зазначив він.

Якщо ж саджанці не будуть замінені, то КМДА має намір домагатися цього різними способами. «Ми будемо звертатися в італійське посольство, подавати до суду. Ми готові довести, що італійці винні», - заявив Мазурчак.

За його словами, висаджені на Хрещатику каштани восени будуть пересаджені в інші місця на території Києва, якщо виявляться стійкими до молі та спеки.

«Найкращим варіантом було б, наприклад, щоб вони поставили нам партію нормальних «Бріотті», а ці каштани, щоб не везти до Італії, вони нам продали, грубо кажучи, за півціни, а краще було б - подарували, щоб ми могли пересадити їх в інші місця за умови, що вони хороші і стійкі до молі», - зазначив радник голови КМДА.

Як повідомляв ForUm, на Хрещатику нинішньої весни були висаджені 289 саджанців каштанів, із них 115 були придбані за спонсорські кошти, решта - за рахунок коштів міського бюджету. Передбачалося, що з бюджету буде виділено 980 тис.грн, але поки постачальникам заплатили лише половину цієї суми.

Після висадки виявилося, що дерева іншого сорту. У результаті експертизи, проведеної фахівцями столичних ботанічних садів, з'ясувалося, що лише два каштана із висаджених 289 виявилися сорту «Бріотті», 11 дерев належать до виду «Каштан кінський голий» (Aesculus glabra), який до цих пір ніколи не висаджувався на вулицях Києва, мінімум 18 - належать до виду «Каштан кінський звичайний» (Aesculus hippocastanum), форма Баумана, який відрізняється махровими квітами і відсутній в колекціях ботанічних садів Києва і теж ніколи не був висаджений на вулицях української столиці.

Решта є звичайними білими каштанами.

Прокуратура Києва почала перевірку обставин даного інциденту.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

228