Уряд України для стимулювання декларування імпортерами країни відомостей про країну походження товарів та обліку цих товарів у статистиці зовнішньої торгівлі пропонує вдвічі підвищити повні ставки ввізного мита на товарні підкатегорії Митного тарифу.

Як наголошується в пояснювальній записці до поправок до Митного тарифу (законопроект №2105), який Кабмін вніс до Ради 22 травня, такий захід не суперечить вимогам Світової організації торгівлі (СОТ) і, виходячи з аналізу обсягів імпорту за 2012 рік, може принести до держбюджету додатково 440 млн грн на рік.

«Сьогодні на 86,6% товарних підкатегорій Митного тарифу України встановлено однаковий рівень повної і пільгової ставок ввізного мита. Така ситуація не стимулює імпортерів до декларування відомостей про країну походження товарів», - пояснює Кабінет Міністрів.

Законопроект також перебудовує Митний тариф з гармонізованої системи опису та кодування (ГС) 2007 року на ГС-2012, на яку вже перейшла більшість держав світу, зокрема, ЄС, передає «Інтерфакс-Україна».

Крім того, він закріплює зниження тарифних ставок на низку товарних груп, здійснене з початку 2013 року в рамках виконання Україною зобов'язань перед СОТ, наприклад, на ракоподібні, горіхи або легкові автомобілі об'ємом двигуна більше 3 тис.куб.см.

Пільгова ставка Митного тарифу застосовується до товарів, що походять з країн, у торговельно-економічних відносинах з якими встановлено режим найбільшого сприяння, тоді як повна - до решти або у разі, якщо країна походження не вказана. Крім того, існують також преференційні ставки, що застосовуються при імпорті в зонах вільної торгівлі

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

227