Київська міська державна адміністрація має намір запровадити єдиний електронний квиток у метро до кінця 2013 року, повідомили у прес-службі КМДА.

Єдиний електронний квиток в усьому наземному транспорті планується впровадити у 2014 році. «До кінця року буде впроваджений перший етап проекту у метрополітені, а до середини 2014 року - в усьому наземному транспорті», - йдеться в повідомленні з посиланням на заступника голови КМДА Руслана Крамаренка.

Так, згідно з розпорядженням КМДА №660 від 29 квітня, затверджений переможець інвестиційного конкурсу з реалізації проекту «Електронний квиток» у громадському транспорті міста ТОВ «Альфа Пей Термінал».

Він зазначив, що згідно з умовами інвестиційного конкурсу, проект «Електронний квиток» буде реалізований повністю за інвестиційні кошти, включаючи капітальні вкладення і всі операційні витрати протягом 10 років.

«Інвестор буде повертати свої інвестиції, отримуючи винагороду у вигляді відсотка від виручки, - за умовами конкурсу він визначений на рівні 8,47%. Подібну схему нам запропонували експерти Європейського банку реконструкції та розвитку - за цією системою працюють у багатьох містах Європи, і відсоток інвестора становить 8-10%. Ми при підготовці проекту вивчали досвід Белграда (Сербія), де зовсім недавно був впроваджений подібний проект і саме за такою схемою», - зазначив Крамаренко.

За його словами, на даний момент комунальне підприємство «Київпастранс» витрачає близько 30% від зібраної виручки на збір самої виручки, а після впровадження проекту - цей показник складе близько 8%.

Винагорода, яку отримує оператор за збір виручки в транспорті в Белграді, становить близько 9%.

Враховуючи, що тарифи на проїзд у транспорті в Белграді вищі, ніж у Києві в 2-2,5 рази, період окупності проекту у Белграді складає 6-7 років, у Києві період окупності складе 8-10 років.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

341