Літак на сонячних батареях, розроблений і побудований Політехнічною федеральною школою у Лозанні, пролетів 1541 кілометр за маршрутом Фенікс - Даллас.

Максимальна висота польоту перевищила 8 200 метрів, а середня швидкість щодо землі становила 84 кілометри на годину. Посадку Solar Impulse здійснив у ніч на 23 травня.

Пілот літака, один із засновників програми з його створення Андре Боршберг, додав до переліку своїх особистих досягнень ще один рекорд: раніше він же здійснив найтриваліший, 26-годинний, політ на літаку з сонячними батареями. У подальші плани творців і пілотів входить переліт через всю Америку з серією проміжних посадок: передбачається, що Боршберга змінить інший пілот.

Solar Impulse був побудований для демонстрації потенціалу сонячної енергетики.

 
 
Конструктивно він являє собою планер з розмахом крил 63,4 метра, масою 1588 кг і чотирма електродвигунами сумарною потужністю всього 7 кіловат. Значна частина маси, чотири з половиною центнери, припадає на літієві акумулятори, що дозволяють компенсувати нерівномірність освітлення сонячних батарей під час польоту, однак у польоті Solar Impulse не використовує заздалегідь накопичений під час стоянки заряд. Цим літак відрізняється від низки попередників, які лише підзаряджалися сонячною енергією, пише «Lenta.ru».

У червні минулого року апарат здійснив перший міжконтинентальний переліт із Швейцарії у Марокко, в два етапи подолавши відстань близько 2,5 тисячі кілометрів. На першому етапі перельоту, із Швейцарії до Іспанії, літак пролетів 1,1 тисячі кілометрів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

255