Верховна Рада України звільнила суддів Довгинцівського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області Андрія Козака та Наталю Середню за порушення присяги. Відповідну постанову №2445-2 підтримали 314 народних депутатів.

З ініціативою про звільнення суддів виступив народний депутат України Дмитро Шпенов після того, як вони винесли рішення засудити на два роки умовно екс-депутата Софіївської райради Олександра Тарана, який у червні 2010 року вбив із незареєстрованої зброї жителя села Новоподільське Софіївського району Олександра Югая на очах його неповнолітніх дітей.

Шпенов звернувся до Вищої ради юстиції (ВРЮ), вимагаючи звільнити суддів за порушення присяги, а також пообіцяв домогтися справедливого вироку для вбивці, і не тільки звільнення, але й кримінальної відповідальності суддів за незаконне рішення.

У листопаді 2012 року ВРЮ, розглянувши звернення Шпенова, рекомендував парламенту звільнити суддів Козака і Середню.

Крім того, сім'я загиблого при юридичній підтримці депутата оскаржила рішення Довгинцівського суду. Апеляційний суд Дніпропетровської області засудив Тарана до 14 років позбавлення волі. Цей вирок залишив у силі і Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

332