Європейська комісія застосовує подвійні стандарти, заявляючи, що членство України у Митному союзі виключає можливість підписання Києвом угоди про зону вільної торгівлі з Євросоюзом.

Про це йдеться у статті міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова «Росія-Франція, Росія-Європа: горизонти партнерства» у спеціальному російсько-французькому випуску журналу «Росія у глобальній політиці».

«Дивно, коли керівники Єврокомісії заявляють про те, що участь, наприклад, України у євразійському Митному союзі перекреслить можливість підписання Києвом угоди про зону вільної торгівлі (ЗВТ) з ЄС. До речі, у ході переговорів з нами Брюссель вельми наполегливо домагається подальшої лібералізації торгівлі з Росією (т.зв. «СОТ плюс»), і наше членство у Митному союзі нікого не бентежить. Важливо позбавлятися від подвійних стандартів, від створення ідеологічних бар'єрів на шляху розширення і розвитку взаємовигідних торговельно-економічних зв'язків», - підкреслив Лавров, повідомляє «УНІАН».

Він нагадав, що в оновленій Концепції зовнішньої політики Росії, затвердженої президентом Володимиром Путіним 12 лютого 2013 року, закріплене стратегічне завдання створення єдиного економічного та гуманітарного простору від Атлантики до Тихого океану.

Лавров підкреслив, що довгострокове партнерство Росія-ЄС могло б стати комплексним інструментом синергії зусиль, суміщення відповідних порівняльних переваг, взаємного зміцнення конкурентоспроможності.

Він вважає, що такого принципово нового рівня партнерства не досягти одним ривком, тому будуть потрібні послідовні, добре прораховані кроки. «Таке бачення стратегічного горизонту відносин допомогло б зняти багато питань, у тому числі пов'язані з сумісністю європейського та євразійського інтеграційних проектів. Адже інтеграція у «трійці» Росія-Білорусь-Казахстан, яка відкрита для приєднання й інших партнерів, базується на тих же чотирьох свободах і принципах СОТ, що і інтеграційні процеси у Євросоюзі», - зазначив Лавров.

Нагадаємо, 25 лютого президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу підкреслив неможливість одночасного членства України у Митному союзі та підписання угоди про зону вільної торгівлі з Європейським Союзом.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

225