Розширення ресурсної бази та активне зростання прибутковості свідчать про готовність банківської системи України до нарощування кредитування економіки, вважає голова Національного банку України Ігор Соркін.

«Після трьох років збиткової діяльності торік банки вийшли на прибутковий рівень - майже 5 млрд грн. А вже за чотири місяці поточного року прибуток склав вже 4,1 млрд грн. Тобто банківський сектор вийшов на прибутковий рівень діяльності і готовий до нарощування обсягів кредитування економіки. Банківським працівникам є чим пишатися», - зазначив він.

За його даними, зростання кредитної підтримки економіки вже спостерігається: за січень-квітень банки збільшили обсяги кредитування юридичних осіб на 12,5 млрд грн, що відповідає майже половині приросту кредитів за весь минулий рік.

Крім того, Соркін зазначив динамічне зростання ресурсної бази банків за рахунок вкладів населення на тлі цінової стабільності, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Переважне зростання коштів у гривні свідчить про істотне поліпшення ринкових очікувань. А квітневий приріст депозитів фізосіб в національній валюті був найбільшим за останні роки і склав майже 9 млрд грн», - підкреслив глава НБУ.

Наслідком зростання ресурсної бази, за даними Центрального банку, стало зниження ставки за кредитами: середньозважена ставка у гривні зменшилася до 15% у квітні з 18% на початку поточного року.

У зв'язку з цим Соркін нагадав, що НБУ активно підтримує банки - середньозважена ставка за операціями рефінансування склала в квітні 7,9% річних.

Глава НБУ також зауважив, що 2013 рік дуже важливий для розвитку банківської системи: загрози, які несе нестійке відновлення світової економіки, вимагають від банкірів подальших зусиль для підтримки стабільного розвитку.

«Ми багато зусиль доклали до системного вирішення проблеми доларизації кредитного портфеля банків. А дедоларизація - це, перш за все, посилення стійкості банківської системи до зовнішніх шоків», - підкреслив глава НБУ.

Питома вага валютних кредитів фізосіб у їхньому загальному обсязі, за даними НБУ, тільки за минулий рік знизилася до 43%: чотири роки тому вона становила 73%.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

179