Україна продовжує поглиблювати співпрацю з країнами Європейського Союзу. Так, Україна і Чеська Республіка вестимуть спільну роботу у біоенергетиці та хмелярстві. Саме в цих галузях Чехія напрацювала значний досвід, у якому зацікавлена ​​ і Україна. Крім того, країни готові посилити співпрацю на зерновому ринку. Так, Чехія зацікавлена ​​ у збільшенні імпорту вітчизняного зерна. Про це у ході робочої зустрічі, що відбулася в рамках виставки «АГРО-2013», домовилися міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк і міністр сільського господарства Чеської Республіки Петер Бендль.

 
 
«Україна зацікавлена ​​ у співпраці з Чехією, зокрема, у галузях біопалива, біоенергетики і хмелярства, оскільки у Чехії ці напрями дуже розвинені. І ми готові надавати державну підтримку такій співпраці. Також ми попрацюємо і над законодавством, яке регулює ці галузі в Україні, щоб воно збігалося з європейським», - підкреслив Присяжнюк.

У свою чергу, Бендль зазначив, що Чехія готова поділитися своїм успішним досвідом у цих та інших сферах з Україною.

«Ми вже експортуємо хміль в Україну і хочемо поглиблювати свої позиції на вашому ринку. Те ж саме стосується і біопалива, оскільки Чехія має великий досвід у роботі біогазових станцій. Крім того, ми будемо співпрацювати з ветеринарною службою України у сфері якості харчових продуктів», - повідомив міністр сільського господарства Чеської республіки.

Також чеська сторона висловила зацікавленість у збільшенні імпорту українського зерна та продуктів його переробки, зокрема, борошна, в їхню країну. У свою чергу, Присяжнюк підтримав цю пропозицію і нагадав чеській делегації, що минулого року найбільшим імпортером російського зерна був Європейський Союз. А підписання угоди про ЗВТ з ЄС відкриє європейські ринки для експорту ще більших обсягів української сільгосппродукції.

Крім того, міністри обох країн поділилися своїми враженнями від виставки «АГРО-2013», яка стартувала вчора у Києві. Зокрема, чеська сторона звернула увагу на високий рівень проведення цього заходу. А Присяжнюк зазначив, що саме на таких заходах можна обговорити глобальні питання, які стосуються продовольчої ситуації у світі і т.п. Тому міністр запросив чеську сторону до участі у виставці в наступному році.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

228