Верховна Рада України прийняла у першому читанні та у цілому проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (про виконання Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України щодо відповідальності юридичних осіб)».

За це рішення проголосував 301 із 385 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі.

Як наголошується у пояснювальній записці, закон спрямований на забезпечення виконання рекомендацій Групи держав проти корупції (GRECO), Спеціального Комітету експертів Ради Європи з питань оцінки заходів боротьби з відмиванням грошей (MONEYVAL), а також на вирішення питань про реалізацію низки міжнародних договорів України у частині встановлення відповідальності юридичних осіб, повідомляє «УНІАН».

Законом внесено зміни до Кримінального, Кримінального процесуального кодексів України і закони «Про засади запобігання та протидії корупції» та «Про забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві».

Зокрема, змінами до Кримінального кодексу України передбачається визначити конкретний перелік злочинів, за вчинення яких уповноваженою особою юридичної особи до останнього можуть бути застосовані заходи кримінально-правового характеру, підстави звільнення юридичної особи від їх застосування, види заходів кримінально-правового характеру і загальні правила їх застосування.

Змінами до Кримінального процесуального кодексу України визначається порядок провадження стосовно юридичної особи, яке буде здійснюватися одночасно з кримінальним провадженням щодо фізичних осіб, які від імені та в інтересах цієї юридичної особи вчинили злочин.

У свою чергу, змінами до Закону «Про засади запобігання та протидії корупції» пропонується закріпити можливість застосування до юридичних осіб заходів кримінально-правового характеру, а до Закону «Про забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві», - надати право представнику юридичної особи, щодо якої розпочато провадження, на забезпечення безпеки.

Як раніше повідомляв ForUm, радник Президента України - уповноважений України з питань зовнішньополітичних і інтеграційних процесів Костянтин Єлісєєв заявив, що Україна досягла прогресу щодо 8 з 11 критеріїв, необхідних для підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

14 травня Верховна Рада внесла зміни до деяких законодавчих актів України щодо реалізації державної антикорупційної політики.

18 квітня Верховна Рада України прийняла за основу і в цілому два закони з євроінтеграції України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

835