Торгівля секонд-хендом в Україні має бути врегульована. Про це секретар комітету Верховної Ради з питань промислової та інвестиційної політики Віталій Немилостивий заявив у середу, 22 травня, на розширеному засіданні комітету з питань підприємництва, передає кореспондент ForUm'у.

За словами депутата, цьому присвячений законопроект №2320 «Про заборону оптової та роздрібної торгівлі, крім комісійної, уживаними текстильними виробами, одягом і взуттям».

Парламентарій відмітив щорічне зростання насичення внутрішнього ринку секонд-хенду. «У 2012 р. його імпорт склав 98,6 тис. т, і даний показник постійно збільшується, що негативно впливає на розвиток як легкої промисловості, так і економіки в цілому. При цьому відмічено заниження митної вартості, плюс під виглядом секонд-хенду завозиться дешевий готовий товар із Середньої Азії, Монголії тощо. Я не хочу заборонити цей ринок, я хочу зробити його цивілізованим, таким, як у Європі. Існуючі правила недостатньо його регулюють», - сказав Немилостивий.

На це глава комітету з питань підприємництва Олександра Кужель відповіла, що секонд-хендом користується не менше 40% українців, і ця продукція найчастіше якісніша, ніж, скажімо, більшість ширвжитку з Китаю. «Це серйозна сфера, і з нею треба рахуватися, тим більше що вона створює сотні тисяч робочих місць. Наш Комітет у даному питанні виступає за збереження балансу інтересів держави, бізнесу та громадян. Повинні бути знайдені механізми, через які реалізовуватимуться партнерські відносини між цими трьома сторонами», - підкреслила політик.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

244