У найближчі 3-5 років в Україні планують оновити автопарк бригад швидкої медичної допомоги. Про це, як повідомляє кореспондент ForUm'у, під час урочистого відкриття V Українського чемпіонату бригад екстреної медичної допомоги журналістам заявила міністр охорони здоров'я України Раїса Богатирьова.

«Питання забезпечення бригад швидкої допомоги автотранспортом однаково гостре для всіх регіонів, оскільки десятиліттями цей парк не оновлювався, і лише в останні роки звернули на це увагу. У нас є план, згідно з яким передбачено, що щорічно буде оновлюватися автопарк швидкої допомоги. Вони різні за своїм типом, але протягом 3-5 років цей автопарк буде оновлений», - зазначила вона.

За словами міністра, в цілому сьогодні в країні працює 5,5 тис. автомобілів швидкої допомоги, але більша частина з них потребує заміни, оскільки термін їх експлуатації закінчився.

Також Богатирьова додала, що цього року за кошти держбюджету буде закуплена 1 тис. машин. Також, за її словами, машини будуть купуватися і за рахунок місцевих бюджетів.

Міністр при цьому підкреслила, що клас «швидких», придбаних за рахунок держбюджету, буде відрізнятися від тих, які закуплять за кошти місцевих бюджетів.

Відповідаючи на уточнююче запитання, чи дотримується сьогодні в Україні норма: 1 «швидка» на 10 тис. осіб, Богатирьова зазначила: «Ця норма сьогодні є, вона діє, а наше завдання - забезпечити сучасним транспортом, згідно з тими стандартами, які Україна затвердила для себе. Якщо раніше купувався транспорт, і медик сідав і їхав з сумочкою, то сьогодні швидка допомога відповідно до ДСТу і стандарту забезпечена обладнанням».

Також міністр підкреслила, що на сьогоднішній день розроблена програма з перекваліфікації медперсоналу, який буде задіяний в роботі бригад швидкої допомоги. «Урядом прийнято рішення про підвищення соціального статусу медиків, які працюють на швидкій допомозі, і їм буде підвищена зарплата. Це підвищення вище сьогоднішнього рівня на 40%, плюс щорічна матеріальна допомога на оздоровлення сімей», - заявила вона і додала, що при цьому місцеві стимули для працівників швидкої допомоги ніхто не забороняв, і у місцевих рад є можливість виділяти кошти для матеріального стимулювання медиків.

Як раніше повідомляв ForUm, міністр економічного розвитку і торгівлі Ігор Прасолов заявив, що Кабінет Міністрів України готує рішення, яке передбачає надання пріоритету при виконанні держзамовлення автомобілів вітчизняного виробництва («швидкі», службові чи відомчі автомобілі).

Тетяна Мацур,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

211