Конституційний суд визнав конституційною передачу Рахунковій палаті права контролювати доходи державного бюджету.

Відповідне рішення суд ухвалив 21 травня, але оголосив 23 травня.

Висновок суду оголосив голова КС Анатолій Головін.

Згідно з рішенням суду, законопроект, яким пропонується внести зміни до статті 98 Конституції і доручити Рахунковій палаті від імені Верховної Ради здійснювати контроль за надходженнями коштів, їх використанням у держбюджеті, що не суперечить статтям 157 і 158 Конституції, а значить, є абсолютно законним, повідомляють «Українські новини».

Крім того, у мотивувальній частині рішення зазначається, що розширення конституційних повноважень Рахункової палати жодним чином не обмежує права і свободи людини і громадянина, і не спрямоване на ліквідацію незалежності чи на порушення територіальної цілісності України.

Нагадаємо, положення Конституції про здійснення контролю Рахункової палати за надходженнями та витратами держбюджету містилося в редакції Конституції від 2004 року, а після скасування конституційної реформи редакція статті 98 Основного Закону змінилася, і Рахункова палата була позбавлена ​​повноважень контролю доходів держбюджету.

У квітні Рада просила КС перевірити конституційність законопроекту №2049, яким пропонується уповноважити Рахункову палату здійснювати контроль за надходженнями коштів до державного бюджету.

У вересні 2012 року Кабінет Міністрів ініціював внесення змін до Конституції в частині розширення повноважень Рахункової палати та надання їй повноважень контролю доходів державного бюджету.

Даний проект був внесений на розгляд Конституційної асамблеї, яка підтримала ініціативу.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

207