Міністерство закордонних справ України висловило стурбованість некоректним висловлюванням генерального консула Російської Федерації в Сімферополі Володимира Андрєєва по відношенню до представників кримськотатарського народу. Про це йдеться в повідомленні прес-служба зовнішньополітичного відомства.

Учора, 22 травня, в МЗС України був викликаний старший радник Посольства РФ в Україні Володимир Лихачов.

«Представнику Посольства Росії було зазначено, що кримськотатарське населення є невід'ємною частиною багатонаціонального українського суспільства. До цього часу зберігає силу Угода з питань, пов'язаних з відновленням прав депортованих осіб, національних меншин і народів, підписана в Бішкеку 9 жовтня 1992 р., яку підписала і ратифікувала Росія. Тому МЗС України виходить з того, що офіційна позиція Російської Федерації визначається положеннями зазначеної Угоди, а не думкою російського консульського агента», - наголошується в заяві.

У зв'язку з цим, зовнішньополітичне відомство України висловило сподівання, що МЗС РФ і російська влада дадуть належну оцінку висловлюванням Андрєєва, як в частині артикуляції офіційної позиції Росії, так і коригування предмета його професійної діяльності.

Нагадаємо, у своєму інтерв'ю телеканалу ATR генконсул РФ у Сімферополі Володимир Андрєєв, кажучи про те, чому він не рекомендував російським льотчикам, учням і соратникам двічі героя Радянського Союзу льотчика-випробувача Амет-хана Султана йти на прем'єру фільму «Хайтарма», в якому на основі його біографії розповідається про депортацію кримських татар, заявив, що Росія не могла бути представлена ​​на прем'єрі фільму, який «спотворює правду про Велику Вітчизняну війну».

Генконсул також висловив переконання, що «тема колабораціонізму і пособництва окупантам зобов'язана бути присутньою на всіх заходах», які стосуються депортації кримських татар.

На зауваження відомої кримської журналістки Лілі Буджурової про те, що його висловлювання можуть бути образливими для кримськотатарського народу, він заявив: «Я щось нове зараз сказав? Мені не потрібні ваші поради. Все, що я сказав, це абсолютно офіційно. Запишіть і прокручуйте будь-якому кримському татарину. Моє слово і слово Росії повинно звучати, має бути відомо, в тому числі і моє інтерв'ю, для того, щоб правда про Велику Вітчизняну війну звучала... Це саме тематика зради».


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

433